Un concert extraordinar Enescu va fi organizat pe data de 27 martie 2013 cu ocazia împlinirii a 95 de ani de când orchestra condusă de maestrul Enescu a evoluat pentru prima dată la Chișinău, eveniment care a coincis cu ziua în care Sfatul Țării de la Chișinău a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României.

Concertul va fi susținut de reputata violoncelistă Laura Buruiană și de Orchestra Națională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea și va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 27 martie 2013 la ora 18.00. Intrarea este liberă.

Evenimentul se desfășoară și în cadrul Zilelor Francofoniei, informeaza comunicatul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Programul concertului va include urmatoarele lucrari:

1. George Enescu: „Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră simfonică”

2. George Enescu: „Intermezzo pentru corzi”

3. Béla Bartók: „Divertisment pentru corzi”

Piesele prezentate în concert vor putea fi ascultate și de pe CD-ul care va fi înregistrat cu aceeași ocazie.

„Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră simfonică” este una dintre cele mai misterioase și mai complexe piese simfonice scrise de maestrul Enescu. Piesa nu a avut parte de o înregistrare profesionistă până acum anume din cauza compexității și a dificultății sale. Faptul că prima înregistrare profesionistă a acestei piese se petrece în strânsă colaborare România-Republica Moldova va fi o amintire permanentă a evenimentelor excepționale care s-au întâmplat în data de 27 martie 1918 și o celebrare muzicală a acestora.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ambasada României în Republica Moldova și IPNA Compania Teleradio-Moldova.