Luni, 18 martie 2013, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucuresti s-a desfasurat cea de-a XIII-a editie a Galei Premiilor Radio Romania Cultural. Juriul format din scriitorul si profesorul Titus Vijeu, scriitorul si traducatorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul si traducatorul Valentin Protopopescu, publicistul si scriitorul Dorin Liviu Bitfoi si muzicologul Oltea Serban-Parau a acordat premii celor opt sectiuni culturale diferite, pentru anul 2012.

Florina Ilis si Dan SociuFoto: Cartea Romaneasca

Florina Ilis a obtinut Premiul pentru Proza pe anul 2012 pentru volumul Vietile paralele, aparut la Editura Cartea Romaneasca. Volum, disponibil si sub forma de eBOOK, a fost nominalizat la sectiunea Proza a Premiilor revistei Observator cultural 2013 si la Premiul National de Proza Ziarul de Iasi, 2012.

Romanul Vietile paralele debuteaza la 28 iunie 1883 si se incheie la 15 iunie 1889. Doua date inregistrate in memoria colectiva, care consolideaza si, deopotriva, submineaza mitul Poetului national.

Viata, boala si moartea poetului continua sa fie subiecte actuale de dispute, de intrebari fara raspuns, de teorii ale conspiratiei. Mihai Eminescu a fost un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat Marea conspiratie? A fost asasinat? Etc. etc. Intr-un efort dramatic de a se apropia de adevar, Florina Ilis recurge la nenumarate documente autentice, foi medicale de observatie, surse apocrife, jurnale, legende urbane, marturii ale contemporanilor, corespondenta, manuscrise, dosare si note informative ale Sigurantei si ale Securitatii, dezbateri aprinse in reviste de cultura, cotidiene si bloguri, dar si la jocul subtil al imaginatiei. La sapte ani de la aparitia bestsellerului Cruciada copiilor, noul roman al Florinei Ilis va lua prin surprindere nu doar lumea romanului romanesc contemporan, ci si teoria si istoria literaturii.

Florina Ilis a debutat cu volumul de haikuuri Haiku si caligrame (2000), urmata la scurt timp de doua romane, Coborirea de pe cruce (2001) si Chemarea lui Matei (2002). Cel de-al treilea roman, Cruciada copiilor (Cartea Romaneasca, 2005) a fost distins cu premiul Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul „Ion Creanga” acordat de Academia Romana, Premiul Courrier International pentru cea mai buna carte straina etc. si tradus in limbile ebraica, maghiara, spaniola, italiana, franceza. A mai publicat: Cinci nori colorati pe cerul de rasarit (2006), Lectia de aritmetica (2006) si Fenomenul science fiction in cultura postmoderna. Fictiunea cyberpunk (2005).

Premiul pentru Poezie pe anul 2012 i-a fost acordat lui Dan Sociu pentru volumul Poezii naive si sentimentale, aparut la Editura Cartea Romaneasca. Acelasi volum a fost nominalizat la sectiunea Poezie a Premiilor revistei Observator cultural 2013.

Poezii naive si sentimentale, in acelasi timp, pare un ideal imposibil de atins. Noul volum de versuri al lui Dan Sociu surprinde punctele vulnerabile ale celebrei dihotomii schilleriene, plasind in centrul artei poetice multiplele euri creatoare ale autorului. Opozitiile se topesc si se regasesc in miezul dur al poemelor, fara sa isi piarda forta individuala. Nu sint doua carti cu acelasi autor, ci sint doua personalitati poetice care se confrunta in aceeasi carte. Sociu – poet naiv si Sociu – poet sentimental.

Dan Sociu s-a nascut in 1978, in Botosani. A publicat volumele de poezie borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Editura Junimea, 2002), fratele paduche (Editura Vinea, 2004), cintece eXcesive (Editura Cartea Romaneasca, 2005), Pavor nocturn (Editura Cartea Romaneasca, 2011) si romanele Urbancolia (Editura Polirom, 2008), Nevoi speciale (Editura Polirom, 2008) si Combinatia (Casa de Pariuri literare, 2012). A obtinut Premiul Festivalului romano-canadian de poezie „Ronald Gasparic”, in urma caruia i-a aparut volumul de debut, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu” (debut), Premiul pentru poezie al USR, „Cea mai buna carte de poezie a anului” pentru cintece eXcesive. A tradus volume de poezie de Charles Bukowski, Seamus Heaney si E.E. Cummings si romane de Jack Kerouac si Aleksandar Hemon.

În cadrul galei au fost acordate cinci premii speciale:

P r e m i u l d e E x c e l e n ţ ă a fost decernat scriitorului Şerban Foarţă

P r e m i u l L u x M u n d i i-a revenit regizorului Andrei Şerban

P r e m i u l ''I n m e m o r i a m I o s i f S a v a'' s-a acordat tenorului Bogdan Mihai

Premiul pentru "Proiecte culturale"- Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul "Radio România 85"- Târgului Internaţional "Gaudeamus" - Carte de învăţătură

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru P o e z i e i-a revenit lui Dan Sociu pentru volumul ''Poezii naive şi sentimentale'' apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru P r o z ă i-a revenit Florinei Ilis, pentru volumul ''Vieţile paralele'', apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru F i l m a revenit filmului După dealuri de Cristian Mungiu

Premiul pentru T e a t r u a fost decernat lui Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale

Premiul la categoria A r t e p l a s t i c e a fost obţinut de pictorul Gheorghe Anghel

Premiul pentru M u z i c ă i-a revenit dirijorului Tiberiu Soare

Premiul pentru E d u c a ţ i e a fost obţinut de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

Premiul pentru Ş t i i n ţ ă-Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară "Horia Hulubei", IFIN-HH