Scriitorii Mircea Cartarescu si Andrei Plesu nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris, desfasurat intre 22 si 25 martie, la care Romania este tara invitata de onoare, informeaza Mediafax, citand surse din Institutul Cultural Roman (ICR). Cartarescu a declarat pentru AFP ca nu va participa la Salonul de Carte, precizand ca va explica motivele saptamana viitoare, intr-o declaratie de presa.

Surse din ICR au declarat pentru Mediafax ca scriitorul si filosoful Andrei Plesu a anuntat deja Biroul de presa al institutiei ca, "din motive personale", nu va participa la Salonul de Carte de la Paris.

Contactat de agentia de presa, scriitorul Andrei Plesu a confirmat ca nu va participa la aceasta editie a Salonului de Carte de la Paris, "din motive personale", pe care nu a dorit sa le faca publice. Acesta a mai precizat ca a informat conducerea ICR cu privire la decizia sa "inca de acum doua luni".

De cealalta parte, Mircea Cartarescu nu a informat oficial institutia cu privire la decizia si motivele pentru care nu va participa la Salon du Livre insa a confirmat pentru AFP ca nu va participa la acest eveniment cultural.

AFP scrie ca decizia lui Cartarescu de a nu participa la prestigiosul eveniment vine pe fondul atacurilor noii conduceri a Institutului Cultural Roman (ICR) asupra unor intelectuali acuzati de a fi pro-Basescu.

Pentru participarea la Salonul de Carte de la Paris, Institutul Cultural Roman a alocat un buget de 620.000 de euro.

Pe lista autorilor invitati de Centre National du Livre (Ministerul Francez al Culturii) la cea de-a 33-a editie a Salon du Livre sunt Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Savatie Bastovoi, Petru Cimpoesu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Razvan Radulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceava, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Tepeneag, Eugen Uricaru si Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana si Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Visniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu (eseisti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate).

Ministerul Culturii si Patrimoniului National va participa ca partener la editia de anul acesta a Salon du Livre. In aceasta calitate de partener, Ministerul Culturii a invitat o serie de alti noua scriitori - Horia Badescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion si Danut Ungureanu.

In ianuarie, intr-o sedinta a Comisiei de Cultura din Senat, la care a participat ministrul Culturii, Daniel Barbu, Georgica Severin, presedintele comisiei, i-a cerut acestuia sa se implice, alaturi de institutia pe care o conduce, in asigurarea unei bune participari a Romaniei la Salonul de Carte de la Paris, pentru ca evenimentul trebuie exploatat la maximum.

"Am atras atentia predecesorilor dumneavoastra in ultimele luni, am luat legatura si am obtinut sprijin de la Ministerul de Externe in acest sens. Romania este invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris, care este, pe plan european, Mecca targurilor de carte, iar oportunitatea care se ofera Romaniei este un vector de imagine extraordinar. Va rog, domnule ministru, ca, in calitatea dumneavoastra, sa faceti tot ce trebuie ca prezenta Romaniei la Salon du Livre sa fie valorificata la maximum. Este pacat. Este un lucru care se intampla la un deceniu-doua", a fost recomandarea facuta de Georgica Severin ministrului Culturii, Daniel Barbu.

In replica la aceasta, Daniel Barbu a tinut sa aminteasca faptul ca nu Ministerul Culturii este responsabil de organizarea participarii Romaniei, in calitate de invitata de onoare, la editia de anul acesta a Salonului de Carte de la Paris, ci Institutul Cultural Roman (ICR), aflat sub conducerea lui Andrei Marga.

"ICR este organizatorul, nu Ministerul Culturii. Deocamdata, potrivit legii, ICR este o institutie autonoma, independenta, sub controlul Senatului. Ministerul va spriini aceasta participare", a spus Daniel Barbu.

De cealalta parte, senatorul Georgica Severin a replicat: "Daca iese rau, se vor sparge toate in capul dumneavoastra".

"Nu! Voi sti atunci unde sa indrept sageata", a fost replica ministrului Culturii, Daniel Barbu.

Salonul International de Carte de la Paris este considerat cea mai importanta manifestare a pietei editoriale din Franta, cu o medie de 180.000 de vizitatori pe editie. Salon du Livre reuneste in fiecare an peste 1.000 de expozanti din 40 de tari, 30.000 de profesionisti ai pietei editoriale internationale si peste 2.000 de autori din toata lumea.