Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, considera ca discutiile din jurul respingerii unor proiecte de la finantare reprezinta o alarma falsa: "Nu s-a respins nimic. Este o competitie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Roman, care are doua etape: o etapa, daca vreti, tehnico-financiara si o etapa a selectiei valorice. In acest sens este un regulament afisat pe site, se vede limpede", a declarat Marga la RFI.

Potrivit presedintelui ICR, "pana acum a avut loc prima etapa, adica o verificare a actelor, conform unei Ordonante, este Ordonanta 51 din '98, care reglementeaza accesul la resursele institutiilor publice din sfera culturii".

"Si atunci, s-a dat o lista de eligibili, cei care nu sunt pe lista au fost invitati inca de alaltaieri ca pana luni sa-si completeze actele, se cer niste acte de natura extraselor de cont, de natura altor finantari, a co-finantarilor si nu altceva. Nu a fost nimeni eliminat pana la aceasta ora, toata lumea este in competitie, doar ca acolo unde dosarul era incomplet s-a cerut completarea dosarului. Apoi vine selectia valorica, pe care o face o comisie de specialisti", declarat Andrei Marga.

Presedintele ICR a mentionat ca etapa tehnica este una legala: "Ele (proiectele - n.red.) trec de etapa tehnica aducand niste acte, care sunt, cum sa zic, aproape banale, sa indici ce co-finantari ai. Sunt proiecte mari, cu trei sute de mii de euro, cu 40 de mii de euro si e natural sa se ceara co-finantari. Dar e o prevedere a legii, nu e un capriciu al cuiva! Deci toate vor merge inainte", a precizat Andrei Marga.

Referindu-se la mari proiecte precum TIFF, Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru, Marga a spus ca "nu s-a discutat eliminarea cuiva, ci doar completitudinea actelor": "Fac o mentiune, daca tot ati adus in discutie TIFF-ul sau Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru: acestea sunt in programele noastre prevazute, nu e nici o problema cu ele. E o alarma falsa! (...) Nu sunt respinse acestea, nici vorba! E o furtuna intr-un pahar cu apa" a mai spus Marga, precizand ca de luni, cand expira termenul, proiectele merg la o comisie valorica.

Eligibilitatea proiectelor din lista anuntata la 13 martie, proiecte cu finantare nerambursabila depuse in cadrul concursului organizat de ICR la 29 noiembrie 2012, se refera strict la aspecte de ordin tehnico-financiar (actele justificative cerute sa insoteasca proiectele respective) si la incadrarea in legislatie, se precizeaza intr-un comunicat al Institutului transmis, joi seara.

''De indata ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus si corespunde cerintelor legale, proiectul devine eligibil. In acest sens, solicitam respectarea perioadei legale de contestatie in asa fel incat sa poata fi luate in discutie toate proiectele ce au documentatia in conformitate cu OG nr 51/1998 (privind imbunatatirea sistemelor de finantarea programelor, proiectelor si actiunilor culturale, aprobata prin Legea nr 245/2001 cu modificarile si completarile ulterioare)", mentioneaza ICR in comunicatul citat.

Dupa incheierea perioadei de contestatie - 18 martie - si analiza contestatiilor, Directia Generala Promovarea Creatiei din ICR va publica lista definitiva a proiectelor ce sunt eligibile sub aspectele mentionate.

Potrivit ICR, in 13 martie s-a incheiat etapa administrativa de selectie a dosarelor depuse in cadrul concursului de proiecte anuntat de ICR in data de 29 noiembrie 2012.

Conform reglementarilor legale in vigoare privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor cultural, autoritatea finantatoare are obligatia de a verifica daca solicitantii intrunesc toate conditiile de participare la selectie.

Pentru proiectele declarate neeligibile, fiecare aplicant va primi un e-mail in care li se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil.

Contestatiile pot fi depuse la Registratura ICR in maximum trei zile lucratoare de la data aducerii la cunostinta a rezultatelor selectiei (data afisarii pe site-ul ICR).

Suma totala alocata pentru acest concurs este de 450.000 RON.

Evaluarea aplicatiilor eligibile va avea loc in urmatoarele doua saptamani in comisiile de specialitate, conform Regulamentului-cadru.