Aceasta este o carte de retete simple si de buna primire a musafirilor... Asa incepe una dintre cele mai frumoase carti, lasata drept mostenire de familie, scriitoarei Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului Mananca, roaga-te, iubeste, de catre strabunica sa. Aparuta de curand la Editura Humanitas, Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate de Margaret Yardley Potter, Gima, cum i se spunea in familie, este un savuros amestec de retete culinare, sfaturi practice si povesti de familie, care si-a pastrat prospetimea.

Cartea de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate de Margaret Yardley PotterFoto: Humanitas

„Am deschis cartea de bucate a Gimei abia anul acesta în primăvară... Am deschis-o şi am stat s-o citesc de la cap la coadă, fascinată. Nu, nu e tocmai adevărat: de stat n-am stat, sau în orice caz nu multă vreme. După primele câteva pagini, am sărit în sus şi-am fugit să-l găsesc pe soţul meu ca să-i citesc fragmente: Ascultă aici! Ce umor! Ce spirit de observaţie! Cât rafinament! Apoi m-am ţinut după el prin bucătărie cât timp a gătit (pulpă de miel), citindu-i în continuare în timpul mesei. După care am stat amândoi ore în şir printre vasele murdare, am terminat sticla de vin şi ne-am citit cu rândul pasaje unul altuia, la lumina lumânării.

La sfârşitul serii, deja eram trei la masă. Gima ni se alăturase, era o minune de femeie, iar eu mă îndrăgostisem de ea. Străbunica mea cea creativă, dar greu încercată nu era nici prima, nici ultima femeie din istoria suferinţelor feminine care se refugia în mâncare. Ar trebui să spun de fapt că se refugia în mâncare şi în scris, fiindcă vocea care răzbate din paginile următoare este o încântare în egală măsură literară şi culinară. Gima nu se mărgineşte la a-şi înşirui reţetele, ea ni le povesteşte cu un simţ ascuţit al umorului şi o încredere în sine care o fac să sune ca un amestec de Dorothy Parker şi M.F.K. Fisher.“ - Elizabeth Gilbert.

Cartea Mănâncă, roagă-te, iubeşte a fost tradusa în peste 30 de limbi si a stat la baza unui film avandu-i ca protagonisti pe Julia Roberts şi Javier Bardem (Eat Pray Love - producator Brad Pitt, regizor Ryan Murphy)