Institutul Cultural Român (ICR) anunta printr-un comunicat schimbarea semnificativă a sistemului de burse. Potrivit preşedintelui instituţiei, Andrei Marga, decizia a survenit ca urmare a faptului că 'unele burse acordate în anii trecuţi nu au dat rezultate satisfăcătoare, fiind folosite în alte scopuri decât elaborarea de lucrări originale'.

Alaturi de Ministerul Educatiei si de alte institutii de talie nationala, Institutul Cultural Roman acorda burse ce au drept scop sprijinirea cercetatorilor, traducatorilor si jurnalistilor culturali. Evantaiul de burse este mai diversificat in 2013. Se acorda bursele „Constantin Brancusi” (artisti plastici), „George Enescu” (muzicieni), „Ion Mincu” (arhitectura), „Nicolae Iorga” (diaspora), „Lucian Blaga” (cercetatori romani), „Seton-Watson” (cercetatori straini), „Europa” (jurnalisti, autori de proiecte de promovare europeana a culturii romane). Se adauga sprijinirea traducatorilor prin bursa „Univers” si rezidente pentru formarea unei noi generatii de traducatori ai literaturii romane.

Potrivit comunicatului, demersul ICR are in vedere:

1. Promovarea distinctiei dintre „burse de studii”, care sunt apanajul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, si „burse de performanta”. Acestea din urma sunt preocuparea Institutului Cultural Roman;

2. „Bursele de performanta” trebuie sa se soldeze cu realizarea unui proiect ce da o creatie noua, originala;

3. Institutul Cultural Roman acorda burse si rezidente pe baza de concurs de proiecte si ia in seama in mod realist capacitatea de a realiza proiectul.

Regulamentul de acordare a burselor pentru cercetare si documentare si a rezidentelor se publica de catre Directia Generala a Promovarii Creatiei din cadrul Institutului Cultural Roman.