Opera Naţională Bucureşti (ONB) sărbătoreşte miercuri, 6 martie (ora 19.00), alături de iubitorii genului liric, împlinirea a 160 de ani de la premiera absolută a operei La Traviata de Giuseppe Verdi, una dintre cele mai populare opere din lume.

La Traviata - fotografie din spectacolFoto: Opera Nationala Bucuresti

Rolul frumoasei curtezane Violetta Valéry va fi interpretat de soprana Irina Iordăchescu, una dintre cele mai apreciate soliste ale ONB, în vreme ce tenorul Cristian Mogoşan, invitat special, va da viaţă personajului Alfredo Germont.

Cea mai cunoscută operă verdiană, La Traviata, este inspirată dintr-o poveste reală, pe care scriitorul Alexandre Dumas-fiul a folosit-o în romanul său de succes Dama cu camelii, publicat în anul 1848.

“La Traviata (aceeaşi poveste care a generat un roman, o piesă de teatru, filme) este Violetta, o persoană care a existat. Există un monument funerar al acestei legende care a bântuit saloanele vieţii uşoare a sfârşitului de secol al XIX-lea”, a declarat scenografa producţiei bucureştene, Viorica Petrovici.

Tenorul Cristian Mogoşan, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. În prezent, artistul este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi profesor asociat al Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

La Traviata, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave, este montata la ONB in scenografia Vioricai Petrovici si regia lui Cristian Mihăilescu.

Din distribuţia spectacolului La Traviata fac parte:

Violetta Valery - Irina Iordăchescu

Flora Bervoix - Sidonia Nica

Annina - Cristina Eremia

Alfredo Germont - Cristian Mogoşan (invitat)

Giorgio Germont - Iordache Basalic

Gaston - Andrei Lazăr

Baronul Douphol - Dan Indricău

Marchizul - Daniel Filipescu

Doctorul - Paul Basacopol

Giuseppe / Servitorul - Constantin Negru

Comisionarul - Alin Mânzat

Cu participarea balerinilor ONB: David Mannara (debut), Alina Ştefănescu, Florentina Răducu, Bianca Ungureanu, Beatrice Şerbănescu