Credinciosii ortodocsi si greco-catolici ii sarbatoresc, miercuri, pe cei Trei Sfinti Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur - considerati ctitori ai Ortodoxiei, viata si invataturile lor constituind modele ale credintei.

Sfintii trei iararhiFoto: Crestin ortodox.ro

Cei trei ierarhi au trait toti in aceeasi perioada, in secolul IV, fiind cunoscatori ai Scripturilor, stiintelor si filosofiei din timpul lor. Ei sunt sarbatoriti si separat: Sfantul Vasile - pe 1 ianuarie, Sfantul Grigorie Teologul - pe 25 ianuarie, iar Sfantul Ioan Gura de Aur - pe 13 noiembrie si pe 27 ianuarie.

Traind in anii de dupa prigonirile sangeroase ale imparatilor romani indreptate impotriva Bisericii, ierarhii au dus o lupta grea pentru intelegerea si pazirea credintei apostolice.

Sfantul Vasile a fost pastor al mirenilor si indrumator al calugarilor. Cele mai vestite predici ale sale sunt talcuiri la Cartea Facerii si talcuiri la Cartea Psalmilor. Randuielile date de el calugarilor, acum 16 veacuri, dainuiesc si astazi. Alaturi de rugaciune in viata calugarilor, el confera un loc important muncii.

In calitate de invatator al mirenilor, Sfantul Vasile i-a indemnat pe cei bogati sa sprijine asezamintele crestine intemeiate de el, pentru ajutorarea saracilor, a bolnavilor, a tuturor celor slabi si neputinciosi din cetate.

Sfantul Vasile si Sfantul Ioan Hrisostom s-au straduit cu infrumusetarea si desavarsirea Sfintei Liturghii din timpul lor, cele doua Liturghii - Liturghia Sfantului Ioan si Liturghia Sfantului Vasile - fiind cele care se savarsesc in Biserica Ortodoxa, asa cum le-au desavarsit ei.

Sfantul Grigorie de Nazianz este cunoscut drept un orator innascut, poet si mare teolog. El si-a castigat renumele de 'Cuvantator de Dumnezeu', talmacind pe intelesul oamenilor din timpul lui Taina Sfintei Treimi. Chemat la Constantinopol, cetate care cazuse atat de mult in erezia sustinuta de Arie, incat in toata capitala imperiului nu mai ramasese decat o singura biserica ortodoxa, biserica Invierii, dupa cinci ani de cuvantari in aceasta biserica, starea lucrurilor s-a schimbat si in toata capitala nu mai ramasese decat o singura biserica a lui Arie, toate celelalte fiind ortodoxe. Pentru aceasta, el a fost ales patriarh al Constantinopolului. Putini teologi s-au ridicat la inaltimea si la adancimea teologiei Sfantului Grigorie. Cele mai vestite din cuvantarile lui sunt Cele Cinci Cuvantari Teologice, tinute in biserica Invierii din Constantinopol.

In ceea ce-l priveste pe Sfantul Ioan Gura de Aur, acesta i-a chemat pe oameni sa se intoarca la Dumnezeu si la milostenie, de la cei mai smeriti, pana la cei mai semeti, imbarbatandu-i si dojenindu-i si dandu-le ca pilda viata sa de nevointa, dar si de darza barbatie. A fost socotit ca cel mai iscusit vorbitor pe care l-a avut Biserica. Drept marturie a cuvantarilor lui, el a lasat Bisericii Talmacirea Evangheliei dupa Matei si Talmacirea celor 14 Epistole ale Sfantului Pavel. Talmacirile lui sunt o adevarata evanghelie practica.

Pomenirea Sfintilor Trei Ierarhi a fost stabilita pe 30 ianuarie de episcopul Euhaitelor, Ioan, in vremea imparatului Alexie Comnenul. Se considera ca in felul acesta au fost adunate, ca intr-un singur glas, cele trei chemari ale Ortodoxiei: chemarea calugareasca a Sfantului Vasile, inalta teologie a Sfantului Grigorie si Evanghelia practica a Sfantului Ioan.

In cinstea Sfintilor Ierarhi, acum trei veacuri, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a inaltat minunata biserica din Iasi, care a uimit multa lume prin frumusetea ei.