Primul concert al anului 2013 din Stagiunea de Jazz Radio România Cultural – Orchestrele şi Corurile Radio va avea loc in data de 13 februarie. Evenimentul va avea loc incepand cu ora 19,00, în deja familiarul şi originalul spaţiu al Teatrului Act din Bucureşti, unde trio-ul permanent al stagiunii (George Natsis – pian, Adrian Mircea Flautistu – contrabas şi Vlad Popescu – baterie) va recurge tematic la o nouă expunere sonoră dedicată lui Michel Petrucciani.

Years After Petrucciani - Stagiunea de Jazz Foto: Afis

Ca în fiecare lună februarie, protagoniştii îşi axează propriile intenţii stilistice pe trimiteri la memorie. De fapt expunerea lor sonoră nu este doar un simplu „act-jazz” de reamintire a muzicii semnate de Michel Petrucciani, ci este, mai degrabă, un gest complementar celorlalte concerte dedicate compozitorului şi pianistului francez, poziţionat intenţionat în zona memorialisticii sonor - active.

Din nou „Years after Petrucciani” (la 15 ani de la ultimul concert al artistului susţinut pe 12 decembrie 1998, la Ateneul Roman) dar cu propuneri tematice menite să contureze romantismul muzical al celebrului jazzman. Este o abordare obiectivă şi bine venită din partea trioului stagiunii pentru că unicitatea stilului Petrucciani s-a clădit în timp, fie pe fundamentul literaturii clasice pentru pian, fie pe continuitatea timpuriei revelaţii „jazzy” definite în acordurile lui „Sir Duke”.

Conceptual, scurta dar intensa viaţă artistică a lui Petrucciani (a trecut în eternitate pe 6 ianuarie 1999 din cauza maladiei „osteogenesis imperfecta”) s-a balansat echilibrat şi intenţionat între „clasic” şi „jazz”. De la acest aspect protagoniştii îşi pornesc propriul demers instrumental cu scopul de a evidenţia o parte a esenţei muzicii lui Petrucciani.

„Years of Petrucciani” este şi va fi o constantă a Stagiunilor de Jazz Radio România Cultural susţinute la Teatrul Act. Pe Calea Victoriei nr. 126, pe 13 februarie 2013, de la ora 19,00, muzica lui Michel va fi o pledoarie limpede de tip „remember”, necesară istoriei jazzului de pretutindeni...