O expoziţie de fotografie semnată de Artan Korenica, intitulată 'Nu mă privi de sus', se va deschide, vineri, la Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Expoziţia este un proiect (compus dintr-o expoziţie fotografică şi un album) la care Artan Korenica a început să lucreze acum câţiva ani, fiind susţinut în decembrie 2011 de către Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveţiei, Fundaţia pentru o Societate Deschisă Kosovo şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, cu o contribuţie a Programului Artă şi Cultură, Budapesta.

În cele aproape 12 luni de fotografiere a comunităţilor romă, ashkali şi egipteană din Kosovo, Albania, Macedonia şi Muntenegru, a reuşit să capteze toate poveştile pe care dorea să le spună prin aceste fotografii. Sunt portretizate persoane care aparţin mediilor sociale şi economice diferite, cu o educaţie diferită, aparţinând ambelor genuri şi de vârste diferite.

''Trebuie să îi mulţumeşti în fiecare zi lui Dumnezeu că pielea ta este albă. Nu pot să lucrez oriunde vreau, nu pot să trăiesc oriunde vreau, nu pot să mănânc oriunde vreau, nu pot să stau în sala de clasă oriunde doresc. Doar pentru că sunt negru', mi-a spus prietenul meu odată. Când l-am întrebat de ce, mi-a spus că pentru lucrurile simple pe care eu le fac zilnic fără să mă gândesc, el trebuie să lupte doar pentru că pielea lui e închisă la culoare', declara Artan Korenica, pentru care expoziţia este un mod de a 'schimba prejudecăţile privind oamenii cu pielea închisă la culoare'.

Artan Korenica s-a născut în Gjakova, Kosovo, în 1978.

A început să lucreze ca fotograf de evenimente într-o şcoală şi, după ce s-a mutat la Prishtina, în 2000, s-a pregătit în domeniul cinematografiei, realizând câteva filme şi videoclipuri.

De obicei fotografiază pe o temă anume, preferând să realizeze reportaje fotografice care prezintă o poveste, iar proiectele sale fotografice şi filmice au şi un scop umanitar.

În prezent lucrează între Kosovo şi Statele Unite.