Trupul neinsufletit al cunoscutului umorist, scenarist si regizor Dan Mihaescu va fi depus, pentru un ultim omagiu, sambata, la ora 13.00, la sediul TVR, urmand ca luni sa fie incinerat, potrivit unor comunicate citate de Mediafax.

"Colegii din TVR si toti admiratorii care doresc sa-i aduca un ultim omagiu, o pot face sambata si duminica, la sediul TVR (la parterul cladirii Studiouri, in holul mare). Accesul publicului se va face prin intrarea Dorobanti, intre orele 10.00 - 20.00", se spune in comunicatul TVR.

Trupul neinsufletit al lui Dan Mihaescu va fi incinerat luni, potrivit unui alt comunicat remis de apropiatii lui Dan Mihaescu.

Realizator de emisiuni de divertisment, umorist si scenarist, Dan Mihaescu a fost si autorul unor memorabile scheciuri si scenete scrise pentru nume mari ale comediei romanesti si unul dintre cei mai vechi si cunoscuti profesionisti din TVR, se mai spune in comunicatul Televiziunii Romane.

Dan Mihaescu a lucrat aproape 30 de ani in Televiziunea Romana, incepand cu 1966, ca redactor, a fost si redactor-sef adjunct al Departamentului de Muzica si Divertisment. Dan Mihaescu a fost unul dintre cei mai apropiati si constanti colaboratori in televiziune ai lui Tudor Vornicu.

Dan Mihaescu este cunoscut si pentru filmele pe care le-a regizat si colaborarile in TVR cu nume mari precum Toma Caragiu si Dem Radulescu si cuplul umoristic Nae Lazarescu si Vasile Murariu.

Intre 1965 si 1988, Dan Mihaescu a realizat, alaturi de Octavian Sava, Grigore Pop si Marin Traian, emisiunea de sambata seara de pe TVR 1 "Intalnire cu satira si umorul". Aici si-a facut cei mai multi prieteni si colaboratori: actorii Octavian Cotescu, Coca Andronescu, Rodica Tapalaga, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, cantaretii Dan Spataru, Aurelian Andreescu si Margareta Paslaru.

Alaturi de Grigore Pop si Octavian Sava, sub coordonarea lui Tudor Vornicu, Dan Mihaescu a semnat mai bine de 20 de editii ale revelioanelor TVR. Alaturi de realizatorul Titus Munteanu, a semnat, in calitate de scenarist, emisiunea "Lumea se grabeste", productie premiata cu "Trandafirul de aur" la Festivalul de la Montreux-Elvetia.

Si dupa anii 1990, Dan Mihaescu a continuat sa lucreze in TVR, contribuind la realizarea a numeroase emisiuni de divertisment, se mai spune in comunicatul televiziunii publice.

Pe de alta parte, in comunicatul remis MEDIAFAX de apropiatii lui Dan Mihaescu se spune: "S-a dus ultimul mohican, din familia marilor umoristi romani. A lucrat cu stele (e adevarat, a avut noroc si ca le-a intalnit) si ne-a imbogatit cu o arhiva de aur a umorului de calitate, din care fac parte nume ceresti, de la Toma Caragiu pana la Dem Radulescu. A facut lumea sa rada, de teama sa nu planga el! Si a fost optimist pana in ceasul din urma. Pentru Dan Mihaescu, ᅡteleviziunea (substantiv feminin) a insemnat o dragoste la prima vedere, lunga cat o viata de om, din pacate nu intotdeauna reciprocaᅡ".

Dan Mihaescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Cineastilor si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti. A avut atestat ATM de regizor artistic categoria I.

A primit numeroase dinstinctii si premii. In februarie 1997, in Sala de Marmura a Cercului Militar National, i s-a acordat Premiul National de Umor cu numele maestrului Tudor Musatescu. El a fost rasplatit si de Ministerul Culturii cu titlul de Excelenta a Culturii Romanesti, in aprilie 2001.

In 2003 a primit, la Premiile APTR, distinctia "Omagiu" pentru emisiuni de tezaur la TVR, iar in 2008 a primit premiul I la Festivalul National al Umorului "Constantin Tanase", pentru spectacolul "Harap-Alb cu... picatele".

Totodata, pe 7 iulie 2003, a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.

"Nu exista un actor in Romania care sa nu fi jucat intr-o emisiune facuta de mine. Am facut profesia asta timp de 50 de ani si, credeti-ma, e gresit spus ca eu l-as fi lansat pe cutare. Nimeni nu poate face asemenea minuni! Cu siguranta, am deschis o usa. Iar dincolo de acea usa este publicul. Acolo actorul ramane singur. Daca primeste aplauze, inseamna ca trebuie sa ramana pe scena!", spunea Dan Mihaescu.

Printre filmele regizate de Dan Mihaescu se numara: "Cum ne-ar vrea barbatii?!" (1982), "Cine rade la urma" (1977), "Avocatul" (1976), "Primarul activ" (TV)/ (1976), "Un text cu bucluc" (1976), "Administratorul de bloc" (1973), "Sorcovitorul... voluntar" (TV)/ (1973), "Interviu cu un idol" (TV)/ (1972), "Antinevralgicul" (1970), "Sectia corectionala" (1970).

"Pe rand, mari actori, regizori si iata ca si ᅡultimul mohican, din familia marilor umoristi romaniᅡ - cum l-a denumit maestrul Ion Lucian pe Dan Mihaescu - ne paraseste, pentru a primi aplauze divine. Asa cum scria in cartea sa ᅡAm mintit poporul cu televizorulᅡ, poate ca pe micul ecran ar trebui sa se faca urmatorul anunt: ᅡIn numele celor absenti, va cerem scuze. Ei au murit! Si noi o sa ne gandim inca o data la marile nedreptati ce ni se fac...ᅡ", se mai spune in comunicat.

"Am fost copilul unui secol bolnav, cu nesansa de a ma naste intr-o parte de lume unde, ani multi, s-a experimentat pe oameni un sistem asocial, conceput de genii ale raului, macinand vieti, deturnand destine, inversand valorile, pervertind suflete, siluind constinte. N-am fost nici victima, nici calau, poate doar un cobai ceva mai rezistent. Si totusi, cu o viata interesanta. Inceputa in regat, continuata in republici populare, apoi socialiste, cu regim de gulag, ajungand astazi la statul de drept, de drept comun, postrevolutionar, si gandind la dreptatea lui Nicolae Iorga, care a spus ca la o revolutie, filozofii tac, martirii mor si gunoaiele ies la suprafata. In timpul vietii mele, am alergat de nebun prin doua secole, 20 si 21, prin doua milenii, 2 si 3, nu mai stiu cand si cum am ajuns un om care aduce rasul. Poate am mostenit de la mama mea, un anume simt al umorului, amestecat de multe ori cu sarea din lacrima. Oricum, aceste randuri nu se vor despre itinerarul unui vehicul plin cu regrete. Prin viata mea, ca o alee lunga, au zabovit oameni importanti, multi artisti nepereche, pentru care am scris, pe care i-am filmat, lasand in urma noastra dovezi eterne ca romanul stie de gluma. Am avut norocul sa traiesc intre Oameni-Oameni si, din fericire, m-am vaccinat adesea cu ser anti-jigodie. Multe din zilele mele senine au purtat nume de femei frumoase si m-au onorat cu prietenia lor mai totii actorii cu stea in frunte, ai acestei tari triste, plina de umor, vorba poetului", scria Dan Mihaescu.