DVD-ul cu filmul 'Un secol pentru Romania' lansat de TVR
Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, pe parcursul a 52 de minute ale documentarului Un secol pentru România, istoricul Adrian Cioroianu ne călăuzeşte în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului. Dintre acestea amintim: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României. "Drumul pe care România l-a parcurs în ultima sută de ani, până când a devenit parte integrantă a Europei, n-a fost nici simplu şi nici uşor. România a avut mereu priorităţi, uneori ele au fost expresia dorinţei cetăţenilor, alteori – cum vom vedea – au fost impuse din afară, uneori şi cu forţa", spune Adrian Cioroianu, Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.
La eveniment au luat cuvântul prof. dr. Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român, prof.dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie a Universității București, Beatrice Comănescu, directoarea TVR Internaţional şi Ștefan Popescu, directorul Direcției Generale Cooperări Externe din cadrul ICR.
Documentarul “Un secol pentru România” va fi distribuit de Institutul Cultural Român filialelor sale din străinătate, iar publicul larg din ţară îl va putea achiziţiona din reţeaua librăriilor Diverta şi Cărtureşti.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Pare varianta video: "Eterna și fascinanta Românie" a lui Nastase.
Se incearca sa se acopere cat mai multe aspecte si evenimente. Dar, "uita" sau sare in mod intentionat exact peste cele mai importante evenimente de dupa 1989: Miscarile de protest anticomuniste de dupa Revolutia din 1989, Mitingul maraton din Piata Univesitatii 1990 si modul cum au fost inabusite aceste proteste sub batele minerilor si manipularile clicii lui Iliescu. Din pacate aparitiile in cadrul filmului, ale "povestitorului" Adrian Cioroianu profesor de istorie, jurnalist, om politic (PNL) si fost ministru MAE si coleg de partid cu controversatul Andrei Marga, ma face sa am dubii asupra realizarii corecte a acestui film (facut pe banii contribuabililor?). Refrenul coloanei sonore este agasant de patriotic.
Sunt convins ca, n-au dorit sa-l supere pe presedintele onorific al PSD-ului tov. Ion Iliescu.
Filmul pare mai mult unul de propaganda, decat unul impartial si cu adevarat istoric. Comunismul romanesc n-a sfarsit asa cum a inceput (cu sange), el s-a transformat sub noi denumiri de partide formate in marea majoritate din aceiasi oameni ai sistemului nomenclaturist, pe care Iliescu i-a protejat.
Trebuie sa recunosc ca spune si un adevar: [Caderea "simbolica" a regimului Ceausescu s-a produs a doua zi, pe 21 Decembrie...]
PS - astept si o varianta istorica, facuta doar din multitudinea de filmulete de pe Youtube.