La Sala Radio din Bucureşti, în seria primelor manifestări închinate bicentenarului Verdi, Orchestra Naţională Radio va prezenta, în formulă de concert, opera „Don Carlo”, importantă creaţie a compozitorului, o ocazie de a aprecia o lucrare rar interpretată în România.

Concert 'Don Carlo' la Sala RadioFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Vineri, 25 ianuarie 2013, de la ora 19. 00, la Sala Radio, veţi avea ocazia sa ascultati povestea dramatică a lui Carlos, prinţ al Asturiei, a cărui iubire se îndreaptă către cea care va deveni soţia tatălui său, Filip al II-lea al Spaniei, în contextul încheierii unui tratat de pace. Bazată pe tragedia istorică semnată de Friedrich Schiller, istoria desfăşurată pe fundalul sec. XVI, va fi readusă la viaţă graţie interpretării unor apreciaţi solişti vocali români: Sorin Drăniceanu, Daniel Magdal, Ionuţ Pascu, Horia Sandu, Carmen Gurban, Andrada Roşu, Octavian Vlaicu, Rodica Vică, Liviu Indricău.

Concertul se va bucura şi de participarea Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. Întregul eveniment se va desfăşura sub bagheta dirijorului David Crescenzi, de origine italiană, absolvent al Conservatorului „Gioachino Rossini” din Pesaro, muzician cu o variată activitate artistică în Italia şi România.

Tradiţia operei în concert este deja binecunoscută publicului meloman al Sălii Radio, Orchestrele şi Corurile Radio prezentând la fiecare început de an valoroase pagini ale genului liric.

Artist prezent pe scene internaţionale în tripla sa ipostază de pianist, dirijor de cor şi orchestră, DAVID CRESCENZI este absolvent al Conservatorului din Pesaro, urmând apoi studii de specializare la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano.

A colaborat cu: Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul „St. Carlo” din Napoli, Filarmonica Marchigiana, Filarmonica „Banatul” - Timişoara, Orchestra Simfonică „G. Rossini” din Pesaro, Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Cameră din Bologna, Filarmonicile din Alessandria şi din Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma.

Dintre operele pe care le-a dirijat amintim: „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, „Contract de căsătorie”, „Bărbierul din Sevilla”, „Domnul Bruschino” de G. Rossini, „Tosca” de G. Puccini, „Aida”, „Bal mascat” şi „Rigoletto” de G. Verdi.

În prezent David Crescenzi este dirijor invitat permanent al Operei Române din Timişoara, alături de care a efectuat şi două turnee în Quatar, în anii 2002 şi 2003.

Giuseppe Verdi este unul dintre cei mai cunoscuti compozitori de opera. Două sute de ani de la naşterea marelui artist sunt aniversaţi în acest an peste tot în lume prin evenimente speciale care îi sunt dedicate.