Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a precizat joi, in timpul intrevederii cu membrii Comisiei pentru cultura din Senat, ca sustine ideea reducerii TVA-ului pentru cartea tiparita de la 9% la 5%, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, directivele europene stabilesc un nivel al TVA-ului intre 9% si 27%, existand insa posibilitatea ca o tara sa aplice doua exceptii de la aceasta regula.

Daniel Barbu a adaugat ca va lupta ca aceste doua exceptii sa priveasca reducerea TVA-ului atat pentru cartea tiparita, cat si pentru intreg lantul de productie de paine.

''Nu imi este foarte familiara chestiunea. Din cate stiu, s-ar putea sa fie exceptata cartea, desi acest 9% care se aplica nu este o exceptie. Este o directiva europeana, care a suportat cateva modificari si care stabileste ca in Uniunea Europeana TVA-ul este intre 9 si 27%. Marea Britanie ca si Danemarca sunt singurele tari care pot introduce exceptii la directivele europene. Daca nu ma insel, nu vom putea cobori la 5%. Avem dreptul intr-adevar la doua exceptii, dar acum, stiti, avem concurenta cu produsele alimentare, si acolo exista ideea programului pilot cu TVA 5% la paine. (...) Este de decis daca paine si carte ar suna foarte frumos, ca un soi de program guvernamental. Hai sa ne luptam sa fie painea si cartea'', a spus Barbu.

In replica, senatorul PSD Gabriela Firea, cea care a propus reducerea TVA-ului pentru carte tiparita la 5%, a precizat ca in Marea Britanie cartea nu suporta o taxa pe valoare adaugata.

''Am o propunere care imi apartine si care vizeaza un TVA scazut pentru carte tiparita, printata - manuale, beletristica si carte stiintifica - de la 9%, cat este acum, la 5%. Stiu ca nu este posibil zero la suta cum este in Marea Britanie, desi imi pun intrebarea daca Marea Britanie, care are un nivel de trai al populatiei net superior fata de Romania, accepta un TVA zero la carte, probabil ca stie ca de fapt adevaratul interes al unei natiuni este pentru cultura sa si pentru prezentul si viitorul sau. Am putea sa facem un parteneriat pentru realizarea acestui deziderat'', a spus Firea.

Aceasta a adaugat ca a reluat si o alta idee, avansata initial de senatorul liberal Varujan Vosganian, care vizeaza eliminarea TVA-ului pentru cartea electronica pentru a stimula consumul si pentru a reduce, totodata, pirateria.

Barbu a mai spus ca bugetul de care va dispune ministerul nu va permite continuarea tuturor programelor demarate, suma primita fiind ''in mod dramatic'' mai mica decat cea solicitata.

Potrivit lui Barbu, singurul proiect angajat pe fonduri europene rambursabile care va fi finalizat in cursul anului 2014 este cel privind renovarea si modernizarea Teatrului National, care insa va fi inaugurat cu o intarziere de cateva luni.

''Noi am cerut circa 945 milioane lei. Nu e o cifra extraordinara, ceva mai putin de un miliard. Fara sa va pot spune cu exactitate, astazi alocatia pe care o vom primi este dramatic mai mica de atat, nu putin mai mica, ci dramatic mai mica de atat. Presupun ca mai mult decat sa continuam Teatrul National Bucuresti si nu in ritmul prevazut fiindca el era planificat sa fie inaugurat in primavara lui 2014 - februarie, martie. Probabil ca abia in toamna lui 2014 va fi gata pentru ca nu putem sa dam constructorului toti banii pentru a duce proiectul la termen. (...) Probabil ca vom salva o suma nu mare - 30-40 de milioane pentru a face Palatul Culturii din Iasi. Acolo este foarte urgent sa se intervina la nivelul structurii'', a spus acesta.

Proiectele care privesc Muzeul Taranului Roman, Opera Romana, Muzeul National ''George Enescu'', de asemenea, proiecte angajate pe fonduri rambursabile, vor fi amanate.

''Muzeul Taranului Roman, Muzeul National al Muzicii George Enescu, Opera Nationala, desi erau in faza de licitatie, unele chiar in faza contractuala, nu le putem face in acest moment. De asemenea, foarte probabil, Programul National de Restaurare se va reduce la jumatate. Deci vom avea mai putini bani decat in anii trecuti pentru a avea grija de acele trei monumente din judetul Dambovita, plus alte 13 dintr-un alt judet, plus alte cinci dintr-un al treilea judet. Ritm mai lent si monumente mai putine. Deci la asta vom renunta'', a mai spus ministrul.

Daniel Barbu a subliniat faptul ca, in anii trecuti, Programul National de Restaurare a beneficiat de un buget de 50 - 60 milioane de lei.

''Sumele nu sunt imense la Ministerul Culturii. E un program foarte important. Sunt proiecte in derulare. Apar mereu proiecte noi. Restaurarea monumentelor este un subiect care nu se termina niciodata'', a aratat Barbu.

Totodata, Daniel Barbu si-a exprimat speranta ca situatia fondurilor alocate ministerului se va imbunatati.

''Din pacate nu va pot da detalii in aceasta faza. Bugetul nu este inca public. Sper sa se imbunatateasca situatia. In buna parte cunosc cifrele, nu vreau sa fiu ipocrit, dar unele nu sunt stabilite clar'', a conchis acesta.