Joi, 17 ianuarie, de la ora 13.00, in Holul Mare al Scolii Naţionale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (str. Povernei nr. 6) va avea loc lansarea volumului Carturari, opozanti si documente. Manipularea Arhivei Securitatii de Gabriel Andreescu, aparut recent in colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, si in format digital.

Carturari, opozanti si documente - Afis lansareFoto: Polirom

Alaturi de autor, vor lua cuvintul: criticul literar Ion Bogdan Lefter si istoricul Liviu Rotman. Amfitrionul evenimentului este prof. dr. Mihaela Miroiu.

Volumul Carturari, opozanţi si documente ofera cititorului asaltat de informatii contradictorii, care discrediteaza procesul deconspirarii, o cheie de interpretare a unor personaje si situatii controversate, informeaza editura.

In urma studiului a sute de dosare din Arhivele Securitatii, Gabriel Andreescu incearca sa arate cit adevar si cita manipulare sint in acuzatiile aduse unor bine-cunoscuti oameni de cultura romani, ale caror cazuri au constituit de multe ori subiect de polemica aprinsa.

O categorie pina la urma marginala in sistemul de control al statului totalitar, informatorii Securitatii au ajuns sa poarte in ochii multora principala vina pentru abuzurile comise in cei 45 de ani de comunism romanesc. Mai mult, autorii unor actiuni condamnabile par sa trezeasca un interes minor, in timp ce acuzatiile se indreapta, paradoxal, spre unele dintre victimele aparatului represiv.

Din cuprinsul volumului: Adrian Marino. Campania de distrugere a unui model • Constantin Noica in arhive. Atasamentul victimei fata de tortionari • Nicolae Balota fata in fata cu Alexandru Paleologu. Puterea subiectivitatii • Esecul institutional al deconspirarii. Explicare si semnificare • Mihnea Berindei. Scenariul denigrarii • Executia lui Mihai Botez. Disidentul transformat in agent al Securitatii • Nicolae Breban. Adevarul din arhiva • Lumea informatorilor

Gabriel Andreescu este conferentiar la Facultatea de stiinte Politice a scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. A militat pentru respectarea drepturilor omului inca sub regimul comunist, fiind unul dintre disidentii care s-au opus deschis lui Ceausescu si regimului sau autoritar. incepind cu anul 1990 a initiat infiintarea unor organizatii nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Roman, Centrul de Studii Internationale, Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta. Este director al Noii Reviste de Drepturile Omului. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut: Solidaritatea alergatorilor de cursa lunga (1997); Locurile unde se construieste Europa. Adrian Severin in dialog cu Gabriel Andreescu (2000); Ruleta. Romani si maghiari, 1990-2000 (2001); Natiuni si minoritati (2004); Reprimarea miscarii yoga in anii ’80 (2008); L-am urit pe Ceausescu. Ani, oameni, disidenta (2009). A editat Nationalisti, antinationalisti. O polemica in publicistica romaneasca (1996), Problema transilvana (in colaborare cu Gusztáv Molnár, 1999), Ultimul deceniu comunist. Scrisori catre Radio Europa Libera. Vol. I: 1979-1985 (impreuna cu Mihnea Berindei, 2010) si Comentarii la Constitutia Romaniei (in colaborare cu Miklós Bakk, Lucian Bojin si Valentin Constantin, 2010).