Invocand semnarea unui protocol de colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, ICR organizeaza, sub patronajul lui Andrei Marga, dezbaterea “Cum trebuie condamnat comunismul”.

Andrei MargaFoto: Agerpres

Participa Emil Constantinescu, Zoe Petre, Claudiu Saftoiu si procurorul Dan Voinea. Desi prezenta lor a fost anuntata, Victor Ponta si Crin Antonescu nu participa. In discursurile vorbitorilor sunt criticati dur Traian Basescu si Theodor Paleologu, fostul ministru al Culturii.

In sala este si celebrul "dac cu steagul Romaniei" prezent la toate manifestatiile anti-Basescu din ultimul an. "Dacul" este insa imbracat civil.

Condamnarea crimelor comunismului ramane un subiect cu potential de imagine important pentru fiecare dintre taberele politice care ajung succesiv la putere.

Evenimentul incepe cu Andrei Marga, Andrei Muraru (presedintele IICCMER) si Marius Oprea in picioare pentru a semna protocolul de colaborare. Andrei Marga face o mica greseala atunci cand il numeste pe Dinu Zamfirescu (presedintele Consiliului Stiintific IICCMER) Dan, dar isi cere gratios scuze.

Dupa semnarea protocolului pe mesele joase ale salii ICR-ului, Andrei Marga isi incepe discursul lung de 15 minute, citind de pe cateva foi. Discursul este o trecere in revista a perspectivelor filozofice si sociologice asupra comunismului, citand consistent din Jurgen Habermas dar si din numerosi alti sociologi si filozofi.

“Dupa 1989, decomunizarea a mers mana in mana cu cercetarile asupra opresiunii comuniste. La noi in tara, marturiile victimelor, memorialele durerii, desfacerea arhivelor, istorici din noile generatii reconstituie cu acuratete pasii institutionali ce au insemnat lichidarea lumii vechi si instaurarea regimului comunist. Represiunea a fost mai cuprinzatoare in Romania decat in alte tari est-europene”, spune Andrei Marga.

“Prin initiativa acestei cooperari ne inchinam cu adanc respect in fata celor care au platit cu pretul vietii istoria dura de dupa al doilea razboi mondial din aceasta parte a lumii”, incheie Marga.

Andrei Muraru, tanarul presedinte al IICCMER, vorbeste despre incapacitatea procurorilor de a intelege ca nu e vorba de crime obisnuite prescriptibile si aminteste de o decizie din 2010 a Guvernului prin care IICCMER a pierdut capacitatea de a depune plangeri penale, aceasta capacitate fiind insa recuperata.

Unii au incercat sa transforme IICCMER intr-un vehicul de propaganda de unde se faceau genuflexiuni politice. Banii pe care unii ii cheltuiau pentru excursii exotice vor merge in acest an spre tinerii bursieri”, afirma presedintele IICMER Andrei Muraru.

“Un regim ilegitim si criminal nu poate fi condamnat prin discursuri care sa aduca voturi, ci prin investigatii de teren. Suntem la bilantul a 7 ani de la infiintarea IICCMER si e un bilant trist: un monument al victimelor comunismului nu exista, nici un muzeu al comunismului, nici burse pentru cercetare date de Presedintie."

"Manualul de istorie a comunismului elaborat de Institut acum cativa ani e un instrument bun. Toate recomandarile din documentul condamnarii comunismului, pe care Presedintele a promis ca le sustine, au ramas doar pe hartie”, continua Muraru.

“Am reusit sa impunem in programul guvernului construirea pana in 2016 a Memorialului de la Ramnicu-Sarat. Dorim sa-i aducem in justitie pe cei vinovati de astfel de crime si aici avem nevoie de massmedia pentru a face presiuni asupra justitiei. Am avut in ultimii ani 7 sesizari penale care au fost respinse pe banda rulanta de Parchet. Aceasta demonstreaza incapacitatea justitiei de a intelege ca e vorba de crime care nu pot fi prescrise”, incheie Muraru.

Discursul lui Marius Oprea este unul emotional, cu referiri critice la presedintele Traian Basescu.

Critici similare, dar mult mai dure continand cuvinte ca “nesimtire”, cuprinde si discursul lui Octav Bzoja, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania. “Cand sunt in opozitie toti ne imbratiseaza, dar cand ajung la putere uita de noi. Mi-au trebuit 10 luni sa intru in audienta la ministrul Culturii Theodor Paleologu, cu al carui tata am carat roabe in Balta Brailei. Am reusit doar dupa interventii. Nu traim, noi ne taram in continuare.”, incheie Bzoja.

Andrei Marga ii raspunde lui Octav Bzoja: "Este obligatia noastra moral civica sa preluam ce a spus domnul Bzoja si vom transmite unde trebuie aceste lucruri."

Fostul presedinte Emil Constantinescu mentioneaza ca el este cel care a intervenit la Theodor Paleologu pentru a-l primi in audienta pe Octav Bzoja si prezinta proiectele propriei fundatii.

Pe invitatia transmisa de ICR era mentionat ca ceremonia semnarii protocolului va fi urmata de o dezbatere. Nu au fost insa acceptate intrebari din sala.

Andrei Marga a incheiat evenimentul fara a raspunde intrebarilor, motivand ca "este o ceremonie de semnare. Va raspundem la ce doriti dupa, in sala." Evenimentul s-a incheiat cu servirea unor gustari si sucuri.