Seara Mozart la Sala Radio

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2013, 16:33 Actualitate | Cultură


Orchestra Naţională Radio ofera publicului meloman o seara muzicală austriacă: Seară Mozart. Vineri, 18 ianuarie (19.00), concertul de la Sala Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului Ladislau Horvath, concert-maestrul prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, violonist şi dirijor cu o bogată carieră internaţională.

Evenimentul se va bucura şi de participarea violonistei Cristina Anghelescu, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, laureată a numeroase concursuri de specialitate, muzician cu o prezenţă activă pe scenele de profil din ţară şi străinătate.

Prima compoziţie mozartiană din program este uvertura „Directorul de scenă”  în do major, o lucrare vivace şi plină de umor muzical. Seara va continua cu o altă partitură de tinereţe, compusă de genialul muzician la numai 19 ani: Concertul nr. 4 în re major pentru vioară şi orchestră, care impresionează printr-o strălucitoare virtuozitate tehnică, ce impune solistului performanţă artistică. Concertul se va încheia cu una dintre ultimele creaţii ale lui Mozart, concepute la 32 de ani, cu doar 3 ani înainte de dispariţia sa: Simfonia nr. 41 în do major – „Jupiter”, cu o sonoritate impunătoare şi un aer triumfal, aşa cum o presupune şi titlul compoziţiei.

Ladislau Horvath reprezintă cea de-a cincea generaţie dintr-o familie de muzicieni transilvăneni. Astăzi el este cunoscut în lumea muzicală italiană şi nu numai, ca dirijor de orchestră, solist-concertist, membru în diferite ansambluri de muzică de cameră, concert-maestru şi profesor.
La vârsta de 5 ani a început studiul viorii; primul profesor i-a fost chiar tatăl său, violonist la rândul său, membru în cvartetul celebrului Ştefan Ruha. Au urmat rând pe rând studiile la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (fostul Conservator „Ciprian Porumbescu”), cursurile de măiestrie şi concursurile de interpretare violonistică la care a câştigat mai multe premii naţionale şi internaţionale.
După licenţă a devenit concert-maestru al Orchestrei de Studio a Radioteleviziunii, ansamblu alături de care a susţinut concerte şi a făcut numeroase  înregistrări. În 1989 a ocupat postul de concert-maestru al Filarmonicii "George Enescu" Bucureşti, dar în mai 1990 s-a stabilit în Italia, unde, în urma concursului susţinut în faţa unei prestigioase comisii al cărui preşedinte a fost Zubin Mehta, Ladislau Horváth a devenit concert-maestrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, poziţie pe care o ocupă şi în prezent.
Datorită personalităţii sale muzicale multiple, de timpuriu s-a apropiat de dirijatul de orchestră, având până acum ocazia să apară pe podiumul de concerte în faţa ansamblurilor: I Solisti Fiorentini, Orchestra sinfonica din San Remo, orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Musici Mundi, orchestra Accademiei del Maggio Musicale Fiorentino, orchestrele Askania din Magdeburg, Palcoscenico din Pescara, Cappella fiorentina, Risonanza şi altele.
În prezent Ladislau Horváth este şi dirijor principal şi concert-maestru al orchestrei Solisti Fiorentini, iar din toamna anului 2011 şi a fost solicitat să conducă destinele Orchestrei de Cameră a Filarmonicii "Transilvania" Cluj-Napoca.
Contribuţia sa ca prim-violonist, concert-maestru al celebrei orchestre Maggio Musicale Fiorentino sau al orchestrelor Accademia di Santa Cecilia din Roma, cea a Teatrului Carlo Felice din Genova, a Orchestrei Internaţionale a Italiei, Solisti Fiorentini, Orchestra Sinfonica din Tenerife, cea a Teatrului Massimo din Palermo, a fost aprecită elogios de specialişti şi de publicul larg.
Ladislau Horváth nu este doar membru în ansambluri de muzică de cameră, ci şi fondator al unora: CONSONANZA şi orchestra MUSICI MUNDI, formaţii cu o bogată activitate concertistică şi de înregistrări.
   
Cristina Anghelescu, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, şi este licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah). Este laureată a numeroase concursuri internaţionale de mare dificultate: J.Thibaud  - Paris, 1981; Alberto Curci – Napoli, 1983; Tibor Varga - Sion, 1983; Dr. Luis Sigale - Vina del Mar, 1985; Ceaikovski – Moscova, 1986;  Jan Sibelius – Helsinki, 1990.
Prezenţă activă pe toate scenele Filarmonicilor din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Helsinki şi Madrid. Violonista a efectuat numeroase turnee şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, Thailanda, Coreea, America de Sud şi cea de Nord.  
Interpreta apare în multe recitaluri în colaborare cu numeroşi muzicieni români şi străini, abordând un repertoriu deosebit de divers, abordat la cele mai înalte cote artistice. În decembrie 2012 Cristina Anghelescu împreună cu pianistul Mihai Ungureanu au fost invitaţi la Festivalul internaţional de muzică de cameră de la Caserta, Italia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

383 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by