La patru ani de la disparitia Gabrielei Tudor, Fundația care îi poartă numele anunta continuarea programului si lansarea bursei 2013 în management cultural intr-un nou format, menit sa sprijine formarea profesionala si mobilitatea managerilor culturali la inceput de drum, precum si a proiectele lor culturale.

Bursa Gabriela Tudor 2013 in valoare de 3.000 €, este o inițiativă United Experts/Fundaţia Gabriela Tudor realizata cu sprijinul financiar oferit de Maria Rus Bojan, Fundatia Project Stichting din Amsterdam si Programul Cultural Elvetian in Romania. Informatii detaliate despre bursa si calendarul de depunere a dosarelor de candidatura vor fi disponibile incepand cu data de 17 ianuarie la adresa bursa@gabrielatudor.ro.

Data limita de depunere a dosarelor de candidatura va fi 30 martie 2013, iar selectia va fi realizata de o comisie internationala la inceputul lunii aprilie.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, lansarea bursei Gabriela Tudor 2013 se va face in data de 16 ianuarie, ora 19.00 la ZonaD - spatiul administrat de Fundatia Gabriela Tudor din str. Iulia Hasdeu nr 3 - printr-un eveniment special la care vor participa Cosmin Manolescu, Corina Bucea, Raluca Pop si Mihaela Ion. La finalul intalnirii va fi prezentat filmul "Phoenix'05", produs de Gabriela Tudor la finalizarea primului proiect de cooperare regionala pe care l-a initiat in Romania si care si-a propus dezvoltarea institutiilor culturale in mediul rural din Romania. Filmul documentar “Phoenix’05” a fost realizat de Fundatia Arte Vizuale din Bucuresti, in regia lui Titus Muntean.

Cu ocazia evenimentului de lansare, Fundata va demara o campanie de strangere de fonduri care are ca obiectiv strangerea sumei de 3000 €, pentru continuarea bursei in 2014. Persoanele si firmele interesate sa sprijine organizarea in continuare a bursei Gabriela Tudor o pot face printr-o donatie in conturile speciale deschise de catre Fundatia Gabriela Tudor la Raiffaisen Bank, Agentia Piata Amzei dupa cum urmeaza:

Cont IBAN lei: RO72 RZBR 0000 0600 0848 5433

Cont IBAN euro: RO97 RZBR 0000 0600 1381 2223

sau printr-o donatie in numerar cu ocazia evenimentului de lansare a bursei din 2013.

Bursele "Gabriela Tudor" lansate de Fundația Gabriela Tudor în 2009 îşi propun să păstreze vie memoria unuia dintre puţinii manageri culturali vizionari pe care i-a avut România. Gabriela Tudor a fost o persoană de excepție care, prin iniţiativele şi proiectele realizate, ca şi prin sprijinul direct acordat artiştilor şi organizaţiilor culturale, a avut un rol esential in dezvoltarea scenei artistice romanesti.

In perioada 2009 – 2012, bursa a fost realizată in parteneriat cu Fundatia Ratiu din Marea Britanie, body>data>space, ArtsLink cu sprijinul financiar al Trust for Mutual Understanding si a constat intr-un stagiu de dezvoltare profesionala de 4-6 saptamani la Londra, Bucuresti si Los Angeles de care au beneficiat Corina Bucea (manager www.fabricadepensule.ro), Raluca Pop (manager www.m3culture.ro), Mihaela Ion precum si Irina Cios (curatoare, rezidenta in Los Angeles) si Ben Pryor (curator si manager american, rezidenta in Romania).