​Ziua Culturii Nationale marcata la Chisinau

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2013, 12:27 Actualitate | Cultură


Pentru a marca Ziua Culturii Naționale Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează conferința „Medieval și Modern în Cultura Română” ce se va desfășura sub forma unui dialog inedit dintre istoricul Andrei Eșanu, membru al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române și istoricul Petre Guran, directorul ICR Chișinău. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie 2013, la ora 17.00, în sala Răut a Hotelului Leogrand și va fi urmat de o recepție oficială oferită de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Andrei Eșanu (n. 16 iulie  1948 ) este un istoric din Republica Moldova născut în satul Sculeni, Ungheni. A făcut studii la facultatea de istorie a Universității de Stat din Chișinău și la Institutul de Istorie al AȘM. Pasionat de istoria culturii și civilizației medievale și moderne din Sud-Estul și Estul Europei, savantul a efectuat cercetări în domenii precum istoria politică și relațiile internaționale, istoria militară a Țării Moldovei (sec. XIV–XIX); a analizat probleme de istorie și civilizație urbană medievală și modernă; probleme de istorie și cultură ecleziastică și spiritualitate; a scris studii despre mari personalități și centre de cultură ale Moldovei. Este autorul unor importante lucrări de istorie medievală, printre care se numără: Din vremuri copleșite de greutăți. Schițe din istoria culturii medievale din Moldova (1991); Cultură și civilizație medievală românească (1996); Moldova medievală. Structuri administrative, militare și ecleziastice, Chișinău, 2001; Mănăstirea Căpriana (sec. XV–XX). Studiu istoric, documente, cărți, inscripții și alte materiale (2003, în colab., coord.); Epoca lui Ștefan cel Mare. Oameni, destine și fapte, București, 2004; „Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir în cultura europeană, Chișinău, 2004; Demitrii Cantemerii, Principis Moldaviae. Descriptio antigui et hodierni status Moldaviae/ Dimitrie Cantemir, principele Moldovei, Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei. Studiu introductiv, notă asupra ediției și note de Valentina Eșanu și Andrei Eșanu. Traducere din limba latină și indici de Dan Slușanschi. Vol. I-II, București, Institutul Cultural Român, 2006-2007; Dinastia Cantemireștilor, sec. XVII-XVIII, Chișinău, 2008 (în colaborare); Moștenirea culturală a Cantemirestilor, Chișinău, 2010; Mănăstirea Voroneț. Istorie. Cultură. Spiritualitate, Chișinău, 2010.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

425 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by