Patru filme regizate de Sergiu Nicolaescu - 'Dacii', 'Revansa', 'Ultimul cartus' si 'Nemuritorii' - vor rula gratuit, vineri noaptea, la cinematografele Sergiu Nicolaescu din Targu Jiu si Patria din Bucuresti, intre orele 22.00 - 05.00, anunta Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor - RADEF Romaniafilm, intr-un comunicat citat de Agerpres.

RADEF apreciaza, in comunicatul citat, ca moartea lui Sergiu Nicolaescu reprezinta o 'zi neagra pentru cultura romaneasca'.

Romaniafilm transmite 'sincere condoleante familiei si apropiatilor maestrului Sergiu Nicolaescu in aceasta zi neagra pentru cultura romaneasca, in care cel care de peste 50 de ani se identifica cu filmul romanesc s-a hotarat sa devina nemuritor prin trecerea sa in nefiinta'.

In data de 6 decembrie, cinematograful 'Victoria' din Targu Jiu, complet refacut, modernizat si digitalizat, a primit numele marelui regizor, devenind cinema 'Sergiu Nicolaescu', in semn de multumire si apreciere pentru intreaga activitate a acestuia in slujba filmului romanesc.

De asemenea, potrivit RADEF Romaniafilm, maestrul a fost, in perioada octombrie - noiembrie 2012, unul dintre cei mai aprigi aparatori ai libertatii cinematografiei romanesti, fiind zi de zi alaturi de cei trei colegi grevisti ai foamei de la Romaniafilm, care au ales forma extrema de protest impotriva unei propuneri de ordonanta de urgenta a Ministerului Culturii si Patrimoniului National, care prevedea trecerea cinematografelor din proprietatea publica in proprietatea privata a statului, in subordinea Secretariatului General al Guvernului.