"Maramuresul tinut de descalecatori si intemeietori de tara pastreaza si azi nestirbit si neprefacut un trecut romanesc din cele mai sigure si inaltatoare. Aceasta se poate vedea bine si dincolo de aspectul etnografic, dincolo de documentul istoric scris, se pot vedea si acum in inima, in constiinta oamenilor de prin partea locului."

CopertaFoto: Hotnews

In contextul bogatei literaturi despre tara Maramuresului, cartea lui Ernest Bernea, "Maramuresul, tara romaneasca", are un profil unic. Lucrarea este o marturie profunda si personala despre originea neamului nostru, despre evolutia lui istorica in adevaratele hotare romanesti, despre credinta noastra stramoseasca, despre firea nealterata a romanilor maramureseni de odinioara, adevarate modele pentru generatiile de astazi.

Bernea nu este interesat sa puna la temelia cunoasterii sale documente din arhive incomplete, ci cauta sa vada totul cu ochii sai, sa fie calator, musafir si marturisitor. Iata de ce paginile de fata sunt pitoresti, emotionante si pline de adevar.

Manuscrisul este insotit de o bogata colectie de imagini maramuresene. Cartea poate fi descarcata gratuit in format electronic (PDF) pe site-ul www.predania.ro.