Prima zi a noului an va fi marcată de un eveniment muzical de exceptie, asteptat si urmărit în întreaga lume: traditionalul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, transmis din Sala de Aur a Musikverein-ului din capitala Austriei. La pupitrul orchestrei se va afla pentru a doua oară dirijorul Franz Welser-Möst, directorul muzical general al Operei de Stat din Viena si în acelasi timp Music Director al Cleveland Orchestra.

Decizia de a-l invita din nou pe Welser-Möst să preia conducerea muzicală a concertului se datorează pe de o parte succesului înregistrat în 2011, iar pe de altă parte „este un semn de înaltă apreciere a excelentei colaborări la nivel filarmonic cu Opera de Stat din Viena“, explică Clemens Hellsberg, presedintele Societătii Filarmonice din capitala Austriei. Cu ocazia conferintei de presă din 27 decembrie Clemens Hellsberg a dezvăluit si câteva detalii despre concert: „O parte va fi dedicată lui Wagner si lui Verdi, respectiv confruntării familiei Strauss cu cei doi giganti ai scenei muzicale. Suntem totodată extrem de fericiti că pentru prima oară concertul va putea fi văzut si ascultat în peste 80 de tări. “La rândul său dirijorul Franz Welser-Möst a precizat în cadrul conferintei: „Sunt un om curios din fire – acesta este motivul pentru care anul acesta vom cânta 11 lucrări noi. Concertul trebuie să aducă mereu ceva inedit.“ Astfel spectatorii si telespectatorii vor avea ocazia de a se bucura de compozitii ale familiei Strauss, dar si de lucrări semnate de Joseph Lanner, Joseph Hellmesberger si Franz von Suppé, precum si de câte o lucrare semnată de Richard Wagner si de Giuseppe Verdi – marii sărbătoriti ai anului 2013, de la a căror nastere se împlinesc 200 de ani.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, cele două momente de balet, pe care le vor putea urmări telespectatorii pe parcursul concertului, au fost filmate vara aceasta la palatul Hof din Austria Inferioară – resedintă a printului Eugen de Savoia, de la a cărui nastere se vor împlini tot în 2013, 350 de ani. Coregrafia momentelor de balet, în cadrul cărora vor evolua zece dansatori ai Baletului de Stat Vienez, este semnată pentru prima oară de britanicul Ashley Page, fost solist al Royal Opera House din Londra și în ultimii zece ani director al Scottish Ballet.

Biletele la Concertul de Anul Nou 2013 au fost vândute încă de la începutul lui 2012, prin tragere la sorti la un pret ce a variat intre 30 si 940 euro, informeaza COMPRESS -Birou de reprezentare al Municipalitătii Vienei.

Concertul de Anul Nou de la Viena, va fi transmis în direct la TVR 1 şi TVR HD marţi, 1 ianuarie 2013, ora 12.15 (partea I) şi 13.15 (partea a II-a) si in reluare duminică, 6 ianuarie 2013, de la ora 10.00.