„Nevasta de la ora sapte” (“7pm Wife”) de Dan Lungu, povestire care face parte din volumul Baieti de gasca (Polirom, 2005), a fost publicata in prestigioasa antologie „Best European Fiction 2013”, aparuta la editura americana Dalkey Archive Press si coordonata de scriitorul american de origine bosniaca Aleksandar Hemon.

Dan Lungu in Best European Fiction 2013Foto: Polirom

Cu o prefata semnata de scriitorul irlandez John Banville, „Best European Fiction” se afla la a patra editie si este dedicata literaturii europene, cu participarea mai multor scriitori din 32 de tari.

Dintre autorii cuprinsi in Best European Fiction 2013 ii mai amintim pe: Borivoje Adasevic, Mirana Likar Bajzelj, Semezdin Mehmedinovic, Ray French, Miklos Vajda, Bernard Comment, Eloy Tizon, Marie Redonnet, Zehra Cirak, Tomás Mac Síomóin.

Lucian Dan Teodorovici este primul autor roman publicat in antologia „Best European Fiction”. Editia 2011 a acesteia cuprinde povestirea „Dupa giste”, aparuta in volumul Celelalte povesti de dragoste (Polirom, 2009).

Volumul Baieti de gasca a aparut in traducere la editura austriaca Drava si este in curs de aparitie la editura Antonios Stamoulis din Grecia.

Cu o prefata de Luminita Marcu, Baieti de gasca este o carte de povestiri in care personajele sint liceeni zgomotosi si guralivi, un copil care deseneaza un sopron, o femeie fara miini care are drept hobby pictura, o prietena flusturatica, un sot inocent, indivizi proaspat imbogatiti… O lume pestrita care (re)constituie, cel mai adesea, lumea noua romaneasca in care traim. Uneori intimplarile parasesc Romania, pentru a ne transporta la Lille sau Viena. Oricum, indiferent unde se petrec, ele sint pline de haz si de neprevazut, dar si impregnate de o gravitate ascunsa.

„Proiectul lui Dan Lungu de readucere a realitatii in literatura are inaintasi celebri si in loc sa stam si sa ne gindim daca ar trebui sa fim avertizati ca este vorba de non-fictiune, mai bine sa ne bucuram pur si simplu de aceste mici bijuterii, de aceste felii de viata taiate cu cel mai fin bisturiu, decupaje dintr-o lume cit se poate de bogata in pitoresc existential.” (Luminita Marcu)

Dan Lungu (n. 1969, Botosani) este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, cartile sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca. Anul trecut statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contributii la imbogatirea patrimoniului cultural francez.