Tinerii muzicieni romani cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani sunt invitați de ARTEXIM si Institutul Cultural Roman sa participe la selectia anuala pentru Orchestra Europeana de Tineret (European Union Youth Orchestra). Preselectia va avea loc pe 8 februarie 2013 la Bucuresti. Termenul limita pentru inscriere este 25 ianuarie 2013, informeaza comunicatuil de presa remis Hotnews.ro.

EUYO este un proiect muzical european care reuneste cei mai talentati muzicieni din toate tarile membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faima internationala, intr-o orchestra care transcende barierele sociale, culturale, politice si economice. Concertele si turneele sustinute in intreaga lume, colaborarea cu personalitați ale lumii muzicale si nivelul exceptional de pregatire al muzicienilor au facut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Participarea la concerte si turnee si sesiunile de pregatire a tinerilor muzicieni selectați in orchestra sunt finanțate in totalitate de EUYO.

EUYO sustine doua turnee anuale, primavara si vara, fiind prezenta in cele mai importante sali de concerte si festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioada de rezidenta, de studiu si repetitii intensive. Pe langa turneele traditionale, EUYO sustine frecvent concerte si turnee in Europa si pe alte continente. In primavara lui 2012 EUYO a susținut un turneu in premiera in Statele Unite ale Americii, iar in luna august a participat la Olimpiada Culturala Londra 2012, in programul New Music 20x12. Pentru 2013 EUYO pregateste concerte in Germania, Austria, Italia, Elveția si Olanda.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestra se organizeaza anual selectii in fiecare tara. Chiar si membrii actuali ai orchestrei trebuie sa se prezinte la audiții pentru a-si pastra locul. De asemenea, EUYO are o lista de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au sansa sa cante in orchestra in timpul anului.

EUYO ofera sansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentisti care isi doresc o cariera de muzicieni in orchestra. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai inalt nivel, experiența marilor sali de concert, intalnirea cu cei mai buni maestri ii pregatesc pentru o cariera internaționala de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesionisti de marca, iar cea mai mare parte a lor isi gasesc cu usurința locul in orchestrele de prim rang ale Europei.

In stagiunea 2012/2013, in urma audițiilor de la Bucuresti din februarie 2012, patru muzicieni romani au fost selectați ca membri in Orchestra Europeana de Tineret: Adrian Dima (vioara), Ciprian Stefan Oraveț (vioara), Ana Popescu-Deutsch (vioara) si Andrei Mihailescu (contrabas), iar Aron Cavassi (vioara) a participat la scoala de vara EUYO.

Mai multe informatii privind conditiile de participare la preselecția organizata de ARTEXIM pe 8 februarie se pot obține la tel. 021 317 8081, sau la adresa artexim @ rdslink.ro. Informații suplimentare despre EUYO si audiții sunt disponibile la www.euyo.org.uk

Incepand cu anul 2010, participarea muzicienilor romani la EUYO este sprijinita de Institutul Cultural Roman.