Aşa cum ne-a obişnuit în ultimele stagiuni, în preajma Crăciunului, Opera Naţională Bucureşti oferă publicului un spectacol extraordinar. În acest an, pe scena ONB va avea loc spectacolul „Aida” (Giseppe Verdi), în care vor evolua invitaţii speciali: celebra mezzo-soprană americană Marianne Cornetti şi tenorul de origine bulgară Kamen Chanev. Spectacolul va avea loc vineri, 21 decembrie, de la orele 18.30, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Marianne Cornetti in AzucenaFoto: Opera Nationala Bucuresti

Alături de Marianne Cornetti, care va interpreta rolul Amneris şi de Kamen Chanev, care va da viaţă personajului Radames, din distribuţie mai fac parte artistii: Mihnea Lamatic, Mariana Colpoş, Sorin Drăniceanu (artist invitat), Ştefan Ignat, Liviu Indricău, Dorina Cheşei. Solişti balet: Laura Blică Toader, Diana Tudor, Raul Oprea.

Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Adrian Morar.

Spectacolul extraordinar de Crăciun este realizat cu sprijinul domnilor Viorel Cataramă şi Gabriel Marin.

Potrivit ONB, Marianne Cornetti este una dintre cele mai valoroase mezzo-soprane verdiene ale prezentului. A cântat alături de Placido Domingo şi a evoluat pe scene din întreaga lume, printre care Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House (Covent Garden -Londra). În acest an, Marianne Cornetti a fost invitată de ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, pentru a sărbători la Bucureşti Ziua Independenţei Statelor Unite, prilej cu care artista a cântat imnul naţional american. Marianne Cornetti se află pentru prima oară pe scena ONB.

Mezzo-soprana Marianne Cornetti a interpretat rolul Amneris din Aida, Azucena din Il Trovatore şi Eboli din Don Carlo pe toate marile scene lirice ale lumii: Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House (Covent Garden) din Londra, Opera de Stat din Viena, Opera din München, Opera din Berlin, Arena di Verona, Teatro Comunale din Florența, Teatrul San Carlo din Napoli, Gran Teatro del Liceo din Barcelona. De-a lungul timpului, repertoriul său se îmbogăţeşte şi cu alte roluri: Ortrud din Lohengrin (Trieste, 2005 – debut, Amsterdam, Paris, Palermo) și Brangäne din Tristan und Isolde de R. Wagner (Teatro dell’Opera din Roma – debut, Genova), Preziosilla din La Forza del destino și Ulrica din Un Ballo in maschera de G. Verdi, Principessa di Bouillon din Adriana Lecouvreur de F. Cilea, Giovanna Seymour din opera Anna Bolena de G.Donizetti, Laura Adorno din La Gioconda de A. Ponchielli.

În ultimii ani Marianne Cornetti începe să abordeze și roluri de soprană dramatică. În anul 2006 realizează un debut important, în rolul Lady Macbeth din Macbeth de G. Verdi la Opéra de La Wallonie din Liège.

În anul 2010 a debutat pe scena Teatrului Massimo din Palermo în rolul Abigaille din Nabucco de G.Verdi, iar în 2011 a cântat același rol la Metropolitan Opera din New York. A abordat și rolul Santuzza din Cavalleria Rusticana de P. Mascagni (Hamburg – debut, Festivalul de la Savonlinna, Teatrul Scala din Milano - 2011). În martie 2012 a debutat în rolul titular din opera “La Gioconda” de A. Ponchielli în România, la Opera din Timişoara (în concert), iar în luna octombrie a cântat acest rol la Teatro dell’Opera din Roma, într-o producţie semnată de Pier Luigi Pizzi.

Pe lângă titluri cunoscute ca Adriana Lecouvreur , Il Trovatore şi Aida, Marianne Cornetti apare şi într-o serie de înregistrări cu opere mai puţin cântate, precum Arlesiana de F. Cilea, Edgar de G.Puccini (alături de Placido Domingo), Oberto de G.Verdi, Amaya de Jesús Guridi.

Viitoarele angajamente ale mezzo-sopranei includ spectacolele Aida şi Nabucco la Teatrul Naţional din Tokyo, Macbeth şi La Gioconda la Deutsche Oper Berlin, Un Ballo in maschera la Scala din Milano și Royal Opera House din Londra, turnee cu Teatro alla Scala din Milano și Teatro Regio din Torino, la Beijing, Kyoto şi Tokyo.

Laureat al Concursului „Jussi Bjorling” din Suedia, Kamen Chanev a fost invitat să cânte la Staatsoper – Viena şi Arena di Verona (Italia), iar de-a lungul carierei a susţinut turnee în SUA, Spania, Coreea de Sud, Italia, Cehia, Olanda.

Tenorul de origine bulgară, Kamen Chanev a absolvit Academia de Muzică „Pancho Vladigerov” din Sofia şi s-a specializat la Roma cu Boris Hristoff, Alexandrina Milcheva şi Gena Dimitrova.

Laureat al Concursului „Jussi Bjorling” din Suedia, Chanev a fost invitat să interpreteze roluri pucciniene precum Des Grieux şi Pinkerton din Manon Lescaut, respectiv Madama Butterfly la Staatsoper - Viena. De asemenea, a cântat rolul Calaf din „Turandot” (de acelaşi compozitor) la Arena di Verona, în Italia, iar de-a lungul carierei a fost invitat să cânte pe scene de prestigiu ale lumii, în SUA, Spania, Coreea de Sud, Italia, Cehia, Olanda.

Tenorul are şi un important repertoriu vocal-simfonic care conţine lucrări de Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart etc.