In holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României s-a deschis miercuri, 12 decembrie, expoziţia 'Colecţiile de artă şi numismatică ale Băncii Comerciale Române', care reuneşte peste 230 piese, tablouri şi monede care nu au fost prezentate publicului larg în ultimele două decenii.

Expozitie cu colectiile de arta si numismatica ale BCRFoto: MNIR

Expozitia contine tablouri semnate de mari pictori clasici romani intre care se numara Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Dumitru Ghiaţă, Maxy, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Alexandru Ciucurencu.

Piesele numismatice din aur, de patrimoniu, prezentate in expozitie numara peste 170 de monede şi medalii si reprezintă doar o mică selecţie din colecţia numismatică a BCR, care a fost constituită după anul 2004, prin achiziţionarea metalelor preţioase de la populaţie. În prezent, colecţia BCR este alcătuită din 2.022 monede şi medalii de aur, 235 medalii argint şi 809 medalii din metale comune.

Monedele expuse au origini spaţio-temporale diverse - de la Kosonii dacici, donaţi Muzeului Naţional de Istorie a României de către BCR, şi câteva monede antice şi bizantine, până la monede şi medalii de aur moderne şi contemporane emise în România şi de alte state din Europa, Asia, Africa, America şi Australia. Atât monedele antice şi bizantine cât şi cele moderne reprezintă emisiuni tipice pentru numerarul de aur care a circulat în spaţiul românesc de-a lungul ultimelor 24 de secole. Unele piese sunt noutăţi chiar şi de patrimoniu, care nu se regăsesc nici în colecţii importante precum cea a MNIR.

Expoziţia este deschisă în perioada 12 decembrie 2012 – 31 Ianuarie 2013. Program de vizitare: zilnic intre orele 9,00 si 17,00 cu excepţia zilelor de Luni si Marţi.