Istoricul Neagu Djuvara si arhitectul Şerban Sturdza sunt invitatii speciali ai dezbaterii „Revenirea aristocratiei in atentia culturii contemporane” organizata miercuri, 12 decembrie 2012, ora 18.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) din Bucureşti. Dezbaterea face parte din seria evenimentelor Humanitas – Serile italiene si are ca punct de pornire romanul Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.

Despre revenirea aristocratiei in atentia culturii contemporaneFoto: Librariile Humanitas

Cartea a aparut in 2011 intr-o editie integrala la Editura Humanitas Fiction, in traducerea Gabrielei Lungu, cu o prefata lui Gioacchino Lanza Tomasi, fiul adoptiv al autorului.

Ghepardul e o carte singulara, mai intai fiindca poate fi socotita unica opera a scriitorului, cele cateva nuvele, eseuri si fragmente autobiografice rezistand doar cu greu in fata ei. Apoi, fiindca a avut un destin singular: respins rand pe rand de cateva mari edituri italiene, romanul lui Lampedusa a fost publicat de editura Feltrinelli în 1958, la un an după moartea autorului, datorita excepţionalei intuitii a scriitorului Giorgio Bassani, consilier al editurii; Ghepardul a cunoscut un succes fulgerator (amplificat de ecranizarea de referinţă a lui Luchino Visconti, din 1963), fiind incununat cu Premiul Strega – caz unic, in istoria literaturii italiene, de acordare postuma a unui premiu. In sfarsit, si poate in primul rand, fiindca a reusit, cum nu mai reusisera decat putine romane pana atunci, sa invaluie declinul unei familii si al unei intregi lumi in lumina ironic-melancolica a unui farmec dureros, punand mereu in ecuatie propria noastra conditie de oameni moderni fascinati de crepuscul.

Dezbaterea va fi moderata de Smaranda Bratu Elian.

Ciclul de manifestari intitulat Serile italiene a fost initiat in 2010 de catre prof. Smaranda Bratu Elian si isi propune sa aduca in fata publicului dezbateri semnificative prin actualitatea lor, ce au ca drept punct de pornire traduceri ale unor opere scrise de autori italieni.

Evenimentul este organizat de studentii sectiilor de Italiana ale Facultatii de Limbi si Literaturi Straine - Universitatea din Bucuresti cu sprijinul Editurii Humanitas si al Librariilor Humanitas.