Proiect independent, initiat in octombrie 2008, de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stanescu si Vasile Ernu, Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) este, astazi, cel mai important festival de literatura din Romania. Sub motto-ul Re-Writing the Map of Europe, de-a lungul celor 5 ani de existenta, FILB a reusit sa aseze fata in fata 28 de nume importante ale scenei literare europene cu 31 de scriitori romani de referinta.

Lista invitatilor din strainatate include scriitori din: Marea Britanie, Franta, Suedia, Portugalia, Polonia, Germania, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Jamaica, Irlanda, Muntenegru, Republica Macedonia, Croatia, Albania si Republica Moldova, plus scriitoarea apatrida Dubravka Ugrešić, nascuta in Croatia si stabilita in Olanda.

Dintre cei 58 de invitati ai FILB 4 au fost debutanti. Peste 100 de parteneri ne-au fost alaturi si au facut posibila fiecare dintre cele 5 editii ale Festivalului.

Potrivit organizatorilor evenimnetului, cea de a VI-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti va avea loc in perioada 4-6 decembrie 2013, la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman, iar primul invitat care a confirmat prezenta este Kei Miller, poet si prozator jamaican stabilit in Marea Britanie, profesor de creative writing la Universitatea din Glasgow.

„Poate cea mai complexa editie a Festivalului de Literatura de la Bucuresti, aceasta a cincea intilnire cu publicul bucurestean este, de ce nu?, una aniversara… Si, prin forta imprejurarilor, trebuie sa facem un bilant, sa deducem ce puncte forte avem, ce minusuri. Partea buna este ca nu ne-a pierit entuziasmul, ca Festivalul nostru este in continuare independent si ca a devenit cel mai important eveniment de gen la nivel national, fara a avea in spate un motor financiar. Iar ultimele cuvinte reusesc sa vorbeasca si despre carentele noastre. Nu sintem afaceristi si poate nu vom deveni niciodata. Ne pastram silueta firava, de nisa, adica ne dezvoltam doar pe inaltime, pentru a ne strecura mai bine printre atitea si atitea evenimente de carton care se ridica in jurul nostru. Precum vedeti, am adaugat o seara de poezie, lucru de care ne-am ferit pina acum. Ceea ce ne-a convins, insa, a fost calitatea unor scriitori care ar fi dorit sa vina in Romania, cit si credinta ca poezia este, nu in ultimul rind, o „arta a sunetului”. Am invitat, asadar, poeti care, pe linga calitatea literaturii lor, stiu sa transforme lectura de poezie in show. Si cu aceasta am ajuns la inca o trasatura neschimbata a acestui Festival: lecturile din decembrie sint dedicate in egala masura publicului si comunicarii dintre scriitori.” spune Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele FILB.

Ginduri despre Festival:

• Carmen Musat: „Cred ca marele merit al FILB consta in sansa de dialog pe care o ofera scriitorilor contemporani. Aducind fata in fata scriitori din Romania si din intreaga lume, Festivalul contribuie nu doar la promovarea literaturii romane in afara, ci si la o mai buna cunoastere a autorilor straini si a tendintelor actuale din literatura lumii. Pe scurt, FILB este, pentru mine, un spatiu privilegiat al intilnirilor exemplare.”

• Filip Florian: „Cine iubeste literatura, la Bucuresti, nu se poate sa nu fi descoperit ca festivalul asta are puteri vrajite. Nu stiu cum face, cum reuseste, dar an de an e ca o licoare miraculoasa, care imprastie bucurie.”

• Mircea Cartarescu: „Imi place foarte mult ideea lucrurilor mici si nefinantate, cum este FILB, acest minunat festival international «de buzunar».”

• Adriana Babeti: „Cind ma apuca intristarea, depresia, ba chiar disperarea fiindca aud ca literatura se duce de ripa, ca lumea nu mai are nevoie de noi, ca nimeni nu mai da doi bani pe scriitori, e destul sa ma gindesc la seara de festival de la metere si-mi trece.”

• Simona Kessler: „Ma bucur nespus ca FILB exista: un proiect independent, coordonat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stanescu, Ioana Gruenwald si Vasile Ernu, pornit din entuziasm donquijotesc, cu un buget minuscul, a razbit si a ajuns la a V-a editie!

FILB este un cadou facut cititorilor romani: prilejul de-a se intilni, de-a dialoga si de-a asculta lectura unor scriitori romani si straini, fie ei debutanti sau de prima mina, fie din vecinatatea est-europeana sau din Occident. Imi amintesc cu mare bucurie de prezenta incintatoare a unor autori precum Ádám Bodor, José Luís Peixoto, Zahar Prilepin si Paul Bailey, iar in acest an abia am asteptat serile cu Jonathan Coe, Will Self, Andrew Cowan si Kei Miller.”

• Dan Lungu: „Normal ca-mi place FILB! Arata ca exista oameni curajosi, profesionisti si ca se poate face ceva de calitate in Romania, cu cheltuieli minime si mult entuziasm. Vedem ca viata culturala poate scapa de sub papucul birocratic si clientelar al institutiilor publice, devenind mai proaspata si mai interesanta. In atmosfera relaxata a festivalului, se intimpla ceva foarte subtil: un aer de normalitate europeana adie pe scena noastra culturala, altminteri destul de imbicsita..."

• Luiza Vasiliu: „FILB-ul e unul dintre cele mai bune lucruri care i s-au intimplat Bucurestiului in ultimii ani. Pacat ca Bucurestiul nu stie asta.”

• Cezar Paul-Badescu: „FILB este singurul festival de literatura din Romania asupra caruia nu planeaza spectrul provincialismului. E un festival cu adevarat european, in care scriitorii se aduna pentru a comunica lucruri legate de literatura, nu pentru a se bate reciproc pe burta si a se imbiba de alcool, cum e traditia pe la noi. Pe scurt, e un festival cu profesionisti, organizat profesionist.”

• Ioan Matei: „Cred ca FILB reprezinta pentru cititorul roman un bun prilej de a cunoaste la fata locului nume importante ale literaturii europene contemporane. Mai inseamna apoi, pentru scriitorii nostri, oportunitatea de a-si prezenta public productiile literare; iar, in final, din aceste doua beneficii ale FILB rezulta interactiune, cunoastere directa si un sincronism care ne permit tuturor sa fim la zi cu ceea ce se intimpla in literatura lumii. Pentru Ministerul Culturii si Patrimoniului National, este o bucurie si o onoare ca putem sprijini un astfel de eveniment de inalta tinuta.”

• Adela Greceanu: „E grozav ca organizatorii FILB-ului reusesc sa convinga importanti scriitori occidentali sa vina la Bucuresti si e admirabil ca, in acelasi timp, mizeaza cu incapatinare, cu program pe scriitori din tarile fostului bloc comunist, cvasi-necunoscuti la noi. Dintre acestia, nu putini au facut seri memorabile – muntenegreanul Ognjen Spahić, croatii Dubravka Ugrešić si Roman Simić sint doar trei exemple. In plus, e o dovada de curaj ca la FILB se pune accent, tot cu incapatinare, tot cu program, pe proza scurta, de care multi editori se feresc ca de o boala rusinoasa, mai rusinoasa chiar decit poezia. Intr-un loc si intr-o vreme in care normalitatea e o stare de fapt din ce in ce mai rara – aproape un ideal –, sa-i putem vedea la Bucuresti pe Attila Bartis, Ádám Bodor, Dubravka Ugrešić, Zahar Prilepin, Jonathan Coe, Will Self citind din cartile lor, cot la cot cu scriitori romani ca Simona Popescu, Filip Florian, Mircea Cartarescu, O. Nimigean, Radu Pavel Gheo, tine de acesta normalitate. FILB-ul ne face sa ne simtim – cititori, scriitori, jurnalisti – in rindul lumii. Sper sa reziste multi, multi ani de-aici inainte si sa faca pui!”

• Alina Purcaru: „La FILB am prins drag de niste scriitori pe care aminam sa-i cunosc si am descoperit scriitori pe linga care altfel as fi trecut. Aici am venit cu prieteni si am plecat cu si mai multi prieteni. Cred ca fiecare dintre noi a prins macar un moment in care sa fi simtit ca literatura si scriitorii sint fluxuri vii, uneori dificil de primit, de inteles, de integrat, si nu simple nume pe liste sau titluri inghesuite pe raft. Cred ca asta e cel mai mare merit al FILB-ului, ca a dat jos citeva carti (bune!) din raft, ca ne-a dat ocazia si sa ridem, si sa ne incruntam cu ele pe masa si cu scriitorii de fata. E frumos ca a facut-o mai de fiecare data chiar la granita cu tirgul de Mos Nicolae, cind incepe iarna si te gindesti la gura sobei, dar inca alergi, inca esti in priza, cu treburi, cu deadlineuri, contracronometru, pe drum. Adica in rutina zilnica, acolo unde e locul cartilor.”

• Marius Chivu: „FILB transforma literatura intr-un fel de spectacol.”

• un cristian: „FILB-ul a devenit certitudinea ca orice proiect independent realizat cu pasiune poate deveni un brand.”

FILB – un eveniment international dedicat literaturii, ce poarta amprenta orasului Bucuresti si care isi propune sa aseze Bucurestiul pe harta festivalurilor internationale de literatura europene. Incercam sa rescriem harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri si dialog cu cititorii, intre scriitorii romani si invitatii din strainatate. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intentia noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice.

Din 2012, Ioana Gruenwald, Managing Partner Headsome Communication, s-a alaturat echipei FILB.