Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, declara, la RFI, ca sansele privind repatrierea ramasitelor pamantesti ale sculptorului Constantin Brancusi "tin doar de bunavointa Guvernului francez". In opinia demnitarului, argumentele juridice "nu prea exista". Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul se va angaja in mod direct in deschiderea unui proces in Franta, pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi.

Puiu Hasotti crede ca "in situatia in care Guvernul Romaniei va incepe aceasta procedura, va trebui sa existe argumente juridice foarte-foarte puternice. Or, Constantin Brancusi a murit cetatean francez, Constantin Brancusi a murit chiar suparat, cred eu, pe regimul de atunci din Romania, nu pe Romania, pentru ca la inceputul anilor '50, el a oferit opera sa statului roman si autoritatile comuniste de la Bucuresti au spus ca nu au nevoie de o opera decadenta, deci a murit suparat pe regimul de atunci, pe regimul comunist, nu pe romani, nici pe Romania".

"Mai presus de toate, cel putin eu nu stiu sa existe vreun document prin care Constantin Brancusi sa-si fi exprimat dorinta sa fie inmormantat in Romania. Ca la o spovedanie a spus unui preot ca ar dori sa fie inmormantat langa mama sa la Hobita, lucrul acesta nu inseamna un document juridic. Ca sa nu mai spun ca poate fi invocat si secretul spovedaniei, dar o spovedanie nu este un document juridic", apreciaza ministrul Culturii.

Continuarea pe www.rfi.ro.