Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer a murit miercuri, intr-un spital din Rio de Janeiro,cu doar noua zile inainte de implinirea varstei de 105 ani. Niemeyer a conceput unele dintre cele mai cunoscute si apreciate cladiri ale secolului XX, printre acestea numarandu-se: Muzeul National al Braziliei, Muzeul de arta contemporana Niteroi, Catedrala din Brasilia, Muzeul Oscar Niemeyer, Biserica Sao Francisco de Assis si Biblioteca municipala, Duque de Caxias, din Rio de Janeiro. In 1988, a castigat Premiul Pritzker.

OscarniemeyerFoto: Wikipedia

"Brazilia si-a pierdut unul dintre genii. Este o zi in care plangem moartea sa. Este o zi in care sarbatorim viata sa", a transmis presedintele brazilian, Dilma Rousseff, familiei arhitectului, potrivit BBC. In memoria lui Oscar Niemeyer va avea loc si o slujba la palatul prezidential din Brasilia. De asemenea, primarul orasului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a instituit trei zile de doliu in localitatea natala a lui Niemeyer., Rio de Janeiro.

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho s-a nascut pe 15 decembrie 1907 la Rio de Janeiro. De-a lungul vietii a proiectat peste 600 de cladiri printre care muzee, sedii guvernamentale, biblioteci, biserici. De asemenea, Niemeyer a construit de la zero capitala Braziliei, Brasilia, inaugurata in 1960 si declarata mai tarziu sit UNESCO, fiind un simbol al arhitecturii moderne.