Guvernul se va angaja in mod direct in deschiderea unui proces in Franta pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, a declarat joi premierul Victor Ponta, precizand ca procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate, iar fara o decizie a instantei acest lucru nu va fi posibil, transmite Mediafax.

Victor Ponta a avut o intalnire, la Targu Jiu, cu primarul municipiului si cu scriitorul Laurian Stanchescu, cel care a inceput de mai mult timp o actiune de repatriere in Romania a osemintelor lui Brancusi.

Premierul a declarat ca Guvernul va prelua cheltuielile pe care le presupune procesul respectiv, el mentionand ca fara o decizie a instantei franceze repatrierea osemintelor lui Brancusi nu va fi posibila.

"Procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate si sunt foarte hotarat ca aceasta initiativa privata s-o luam la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firma de avocati din Franta, din Paris, pentru ca in toate procedurile este nevoie de o hotarare a judecatorului din Paris pentru ca ramasitele lui Constantin Brancusi sa poata fi deshumate si aduse la Targu Jiu", a precizat Ponta.

Premierul a mentionat ca Secretariatul General al Guvernului va primi o dispozitie speciala in acest sens din partea sa, proiectul de repatriere a osemintelor lui Brancusi presupunand si reamenajari pe care autoritatile le vor face la Hobita, acolo unde se afla casa parinteasca a sculptorului, precum si cimitirul in care acesta ar urma sa fie inhumat.

Scriitorul Laurian Stanchescu a precizat, dupa intalnirea cu Ponta, ca are toata increderea ca osemintele sculptorului vor putea fi repatriate, mai ales ca Guvernul a decis sa se implice in proiectul sau.

La finalul intrevederii, Stanchescu i-a oferit lui Ponta un tricou imprimat cu imaginea lui Constantin Brancusi, premierul promitandu-i acestuia ca il va purta in ziua in care amandoi vor merge la Paris dupa osemintele sculptorului.