Miercuri, 5 decembrie, incepand cu ora 18.00, Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele FILB, va deschide cea de-a cincea editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti.

Jonathan Coe si Will SelfFoto: Headsome Communication

In programul serii cei doi invitati ai festivalului Jonathan Coe si Will Self vor oferi publicului o seara de lectura.

Jonathan Coe (Marea Britanie) va citi din romanul Casa somnului (traducere din limba engleza de Radu Paraschivescu, Polirom, 2001) iar Will Self (Marea Britanie), din romanul Cartea lui Dave (traducere din limba engleza de Daniela Rogobete, Polirom, 2010), informeaza organizatorii.

Moderatoarea discutiilor va fi Luiza Vasiliu.

Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) are loc in perioada 5-8 decembrie, la Clubul Taranului din cadrul MTR (intrarea dinspre str. Monetariei). Accesul este liber.

Jonathan Coe (nascut in 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge, luindu-si apoi doctoratul la Warwick University. Inainte de a se dedica scrisului, a predat poezie engleza la Warwick University si a compus muzica de jazz. Primele sale romane – Femeia intimplatoare (1987), Un strop de dragoste (1989) si Piticii mortii (1990) – impun fulgerator un nou star al literaturii britanice contemporane. Limbajul romanelor sale este acela al unei veselii debordante, dincolo de care mocnesc tristeti grele si un cinism cum numai Albionul stie sa produca. Coe perfectioneaza o arta a scrisului prin care ni se aminteste ca ne aflam in patria lui Fowles si Ishiguro. Casa somnului (1997, distinsa cu Writers’ Guild Award si Prix Medicis Etranger), considerata capodopera sa, se desfasoara intr-o universitate transformata peste ani in clinica pentru insomniaci, ai carei pacienti sau medici sint studentii de odinioara. Pina acum, i-au fost traduse, la Editura Polirom, in limba romána, romanele Casa somnului, Clubul putregaiurilor, Cercul inchis, Piticii mortii, Ce hacuiala!, Ploaia inainte sa cada si Inspaimintatoarea viata personala a lui Maxwell Simm.

Will Self (n. 1961) a studiat la Exeter College, Oxford. A debutat in 1991 cu volumul de povestiri The Quantity Theory of Insanity (distins in anul urmator cu Geoffrey Faber Award), caruia i-au urmat, intr-o succesiune rapida, romane, povestiri si nuvele ce s-au remarcat printr-o inventivitate lexicala rara si o ironie incisiva, a caror trasatura comuna este, asa cum o descrie autorul insusi, preocuparea pentru „oroarea ascunsa in sinul cotidianului”. Dintre acestea, amintim: Cock and Bull (Cucul si pupaza, 1992; Polirom, 2007), My Idea of Fun (Cum vad eu distractia, 1993), Great Apes (Maretele maimute, 1997; Polirom, 2009), How the Dead Live (Cum traiesc mortii, 2000, nominalizat la Whitbread Novel of the Year Award, Humanitas, 2007), The Book of Dave (Cartea lui Dave, 2006; Polirom, 2010). Printre romanele publicate in ultimii ani se mai numara The Butt (2008), Walkingto Hollywood (2010) si Umbrella (2012). Will Self colaboreaza regulat cu ziare britanice importante, printre care se numara Evening Standard, The Independent, The Observer si New Statesman. A mai publicat trei volume de eseuri si articole: Junk Mail (1995), Sore Sites (2000) si Feeding Frenzy (2001).