În ajunul lui Moş Nicolae - când acasă şosetele sunt pregătite pentru daruri, când lumea exersează refrenele „Leru-i ler” şi „Florile dalbe” - la Teatrul Act din Bucureşti (Calea Victoriei nr.126,), de la ora 19,00, Stagiunea de Jazz Radio România Cultural şi Formaţiile Radio punctează un nou „jazz-act”, menit să vă scoată din rutina sonoră de sezon. George Natsis – pian, Adrian Mircea Flautistu – contrabas şi Vlad Popescu – baterie o vor avea invitată pe Elena Moroşanu – voce, pentru o seară „Forever standars”.

Stagiunea de jazz Foto: Radio Romania Cultural

Nu se doreşte o „întoarcere la clasici” prin gesturi sonore tipice, pedagogice chiar, ci mai de grabă, se formulează construcţii „jazzy” într-o strânsă relaţie a trecutului cu prezentul. De fapt, seara se va axa intens pe ideea alternativelor sonore, pentru ca publicul să-şi activeze propriul mecanism analitic. Pe de-o parte, din această zonă (a memoriei afective) s-a extras argumentul „Forever standars” (nu din motive de marketing artistic), deoarece implicarea publicului este esenţială pentru consonanţa senzitivă, aprobatoare, comună. Pe de altă parte, potenţa artistică a protagoniştilor se va decela progresiv sau modulator în „efecte jazzy”, în fapt, un atuu evident al muzicienilor dobândit în timp prin experienţă.

Patina timpului (a standerdelor – jazz), cu trimiteri clare către propriul „remember” cultural, va fi evidenţiată prin procedeele muzicale actuale, masterizată prin pulsul concret al prezentului, păstrându-i unde este cazul,”turaţiile” tezaurizării existente pe vinilul de altădată.

Potrivit organizatorilor, va fi o seară a expresiei sonore ilustrative, foarte bine identificată de artişti, motivată şi de anvergura lor în acest spaţiu stilistic. Ei se vor pronunţa prin sunet fără sensuri confuze dar cu tentele relative consacrate ale muzicii universale.