O scrisoare codata in care Napoleon isi anunta intentia de a distruge Kremlinul a fost adjudecata cu suma de 187.500 de euro, in timp ce o suma record de 375.000 de euro a fost oferita pentru un manuscris, in timpul unei licitatii organizate duminica la Fontainebleau, potrivit AFP.

Estimata intre 10.000 si 15.000 euro, scrisoarea codificata, vanduta impreuna cu un transcript descifrat, a starnit interesul multor amatori internationali, multi dintre acestia rusi, insa a fost achizitionat pana la urma de Muzeul de scrisori si manuscrise de la Paris.

"Voi arunca in aer Kremlinul pe 22 la trei dimineata", scria Napoleon in aceasta epistola cifrata in intregime, pe 20 octombrie 1812, in plina campanie din Rusia, in care au murit 70.000 de oameni.

Semnata "nap" si adresata ministrului sau de Relatii externe, Hugues-Bernard Maret, scrisoarea a fost redactata cand Imparatul tocmai parasea Moscova in ruine pentru se replia in jurul orasului.

"Cavaleria mea este distrusa, multi cai sunt morti. Asigura-te ca vom cumpara mai mult cat mai repede", mai scrie Napoleon, aratandu-si frustrarea la faptul ca armata sa se confrunta cu boli, frig si foamete.

Ordinul sau de distrugere a Kremlinului va fi in final executat de maresalul Mortier, care a daramat turnurile Palatului, insa acestea au fost rapid reconstruite in mod identic.

Cel mai mare interes l-a suscitat insa un alt document, ultimul manuscris care se mai afla in proprietate privata dictat de Napoleon I la Sfanta Elena. Estimat intre 60.000 si 80.000 euro, a fost achizitionat pentru suma record de 375.000 euro, de acelasi muzeu.

"Este un record mondial pentru un manuscris al lui Napoleon I", a comentat casa de licitatii Osenat.

Manuscrisul contine un "Eseu asupra intaririi campaniei" dictat si adnotat in timp ce imparatul se afla in exil in Insula Sfanta Elena, avand 310 pagini ilustrate cu 44 desene.

In eseu, Napoleon motiveaza campania din Rusia, estimand ca nu ar trebui sa se numeasca o retragere din moment ce armata a fost victorioasa.