Opera Naţională Română din Timişoara a triumfat, luni seara, la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, unde producţia cu opera Faust, de Charles Gounod, a cucerit cele mai importante trofee.

Spectacolul FaustFoto: Opera Romana Timisoara

Devenită una dintre cele mai prestigioase platforme naţionale de recunoaştere a valorii artistice şi de promovare a elitei autentice, gala de premiere dedicată exclusiv lumii operei, operetei, musicalului şi baletului a fost fondată, în urmă cu patru ani, de revista VIP, fiind, din 2010, iniţiatoarea Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical, o campanie ce reuneşte evenimentele majore ale stagiunii româneşti.

Ediţia 2012 a Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului s-a desfăşurat luni, 19 noiembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Ceremonia organizată de revista VIP şi Fundaţia Amfiteatru i-a avut amfitrioni pe Irina Iordăchescu şi Eusebiu Ştefănescu.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, Operei Naţionale Române din Timişoara i-au fost decernate cele mai râvnite patru premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol – Faust; Premiul pentru cea mai bună regie – Mario de Carlo (Italia), pentru spectacolul Faust; premiul pentru scenografie&design costume – Mario de Carlo, spectacolul Faust; Premiul pentru cea mai bună coregrafie – Răzvan Mazilu, spectacolul Faust.

Distincţiile le-au fost înmânate laureaţilor, maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei Naţionale Române din Timişoara, şi regizorul Mario de Carlo fiind prezenţi la evenimentul din Bucureşti.

Eveniment grandios, spectacolul cu opera Faust a avut premiera pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara a avut premiera în 10 octombrie, în deschiderea stagiunii 2012/2013.

Gala de decernare a premiilor VIP, grupate pe categoriile OPERA, OPERETA & MUSICAL SI PREMII SPECIALE, a inceput cu categoria DEBUT, un premiu dedicat marilor sperante ale artelor spectacolului muzical, care i-a revenit lui Edith Borsos. In continuare, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a urcat pe scena Operei Nationale pentru a inmana premiul pentru CEL MAI BUN SOLIST DE OPERA lui Cristian Mogosan.

In continuare, au fost acordate premiile la categoria OPERA pentru CEA MAI BUNA SOLISTA – Madeleine Pascu; REGIE – Mario de Carlo; CEL MAI BUN SPECTACOL – “Faust”; PREMIUL PENTRU CONCEPTIE ARTISTICA – Andrei Serban; SPECTACOLUL ANULUI – “Indiile galante”, Opera Romana Iasi.

In cadrul sectiunii OPERETA & MUSICAL au fost oferite distinctii pentru REGIE – Alice Barb; CEL MAI BUN SOLIST – Alexandru Agarici; CEA MAI BUNA SOLISTA – Diana Tugui; CEL MAI BUN SPECTACOL – “My fair lady”; PREMIUL PENTRU LITERATURA DE SPECIALITATE – Smaranda Oteanu – Bunea; CRITICA MUZICALA – Elena Zottoviceanu; SCENOGRAFIE / DESIGN COSTUME – Mario de Carlo; PREMIUL PENTRU REPREZENTAREA ARTEI LIRICE ROMANESTI IN LUME – Nicoleta Ardelean; PREMIUL PENTRU PROMOVAREA ARTEI LIRICE – Festivalul International al Artei Lirice, editia a XI-a; PREMIUL PENTRU INOVATIE – „L’elisir d’amore”; PREMIUL PENTRU PROMOVAREA IMAGINII ROMANIEI IN LUME – Opera Comica pentru Copii.

Din categoria PREMIILOR SPECIALE ce au fost acordate in cadrul Galei Premiior VIP pentru Artele Spectacolului Muzical amintim premiul pentru EVENIMENTUL ANULUI, ce i-a revenit Festivalului si Concursului International de Canto „Hariclea Darclee”; PREMIUL SPECIAL acordat pentru Festivalul Operelor Nationale de la Cluj, dar si doua premii pentru EXCELENTA acordate prim balerinei Ileana Iliescu, respectiv lui Eduard Tumagian.