Turneul Flautul de aur ajunge la Chisinau

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 13 noiembrie 2012, 14:58 Actualitate | Cultură


Turneul Flautul de Aur
Foto: Radio Romania Cultural
Stralucirea unui mare muzician sta in talentul si maiestria sa, dar si in instrumentul prin care emotiile sale se transforma in acorduri de neegalat. O astfel de intalnire perfecta este cea dintre flautistul Ion Bogdan Stefanescu, artistul care a debutat la varsta de 14 ani pe scena Ateneului Roman, a studiat cu cei mai importanti profesori din tara si strainatate, a acumulat un numar impresionant de concerte peste tot in lume si instrumentul sau cu adevarat "de aur". Ion Bogdan Stefanescu, singurul artist din Romania care detine un flaut din aur de 18k, creatie a companiei japoneze Muramatsu, isi incheie turneul national pe 17 noiembrie, la Chisinau.

După succesul extraordinar repurtat în primăvara acestui an, cu prima editie a turneului "Flautul de aur" Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi asociaţia culturală Accendo, au organizat in perioada 6 şi 17 noiembrie a doua editie a acestui eveniment. Ion Bogdan Ştefănescu şi flautul său de aur, în acompaniamentul pianistului Horia Mihail, au concertat in sase orase din Romania (Bacău, Iaşi, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu) urmand ca pe 17 noiembrie sa fie prezenti la Chişinău. Publicul va putea audia lucrări semnate de Bach, Mozart, Dvořák, dar şi de compozitori ai secolului XX precum  Poulenc, Taktakeshvili sau Mower.

Instrumentul “miraculos” deţinut de Ion Bogdan Ştefănescu este realizat de prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX. Muramatsu, astăzi un Rolls Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară, din argint, aur de diferite karate sau platină. Instrumentul devine o adevărată operă de artă, atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al performanţelor  sonore, fiecare deţinător de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selecţie al instrumentului potrivit.

Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii şi a obţinut diploma de „of Music” la Illinois Champaign, SUA, l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. Este Doctor în Muzică, calificare profesională obţinută la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Activitatea sa artistică a început de la vârsta de 14 ani, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia. Din 1998 este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucureşti, unde ocupă funcţia de Prim Flautist, Şef de Partidă. Din anul 2007 este şi solistul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara. A participat, de asemenea, la o serie impresionantă de festivaluri naţionale şi internaţionale: „George Enescu”, Culture Escape (Elveţia), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania), Music Fest (Luxemburg), Wien Modern (Viena, Austria), Festivalul Internaţional de Muzică Nouă (Darmstadt, Germania) ş.a.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României (2011), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale “Trio Contraste”, al cărui membru este (2009), Premiul Revistei Muzica pentru interpretare (2009), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică (2007) ş.a.

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trio-ului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând « Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Universităţii din Boston, unde a fost şi lector universitar.
A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».
Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Călător", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău.
În ultimii doi ani, în afară de cele două ediţii cu "Flautul de aur", s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate "Cele trei dive", "Duelul viorilor", Vioara lui George Enescu la sate alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru ş.a. Recent, un prim CD solo intitulat “Pe urmele lui Franz Liszt” (2011) a fost editat în urma primului turneu “Pianul călător”, fiind urmat de un CD “Duelul viorilor” (2012), tot la Editura Casa Radio.

Turneu extraordinar FLAUTUL DE AUR, ediţia a II-a, desfasurat intre 6 si  17 noiembrie 2012 contine urmatoarele concerte:

6 noiembrie, ora 19 - Bacău, Ateneu
7 noiembrie, ora 19 - Iaşi, Sala Filarmonicii
9 noiembrie, ora 19 - Baia Mare, Liceul de artă
11 noiembrie, ora 19 - Cluj Napoca, Academia de Muzică
13 noiembrie, ora 19 - Târgu Mureş, Sala Radio Târgu Mureş
14 noiembrie, ora 19 - Sala Thalia, Sibiu
17 noiembrie, ora 19 - Chişinău, Sala cu Orgă
Intrarea la concertul din Sala cu Orgă de la Chişinău este liberă, informeaza organizatorii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

347 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by