"Mani hrisusiti. Cultura aromana intre traditie si contemporaneitate" este cel mai recent proiect demarat de Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane (sustinut de Asociatia "Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina" si Predania). Derulat pe perioada august-noiembrie 2012, proiectul are in vederea oferirea unor raspunsuri la problema supravietuirii si perpetuarii unor elemente de cultura materiala traditionala aromaneasca in contextul actual.

Ateliere educative in depozitele muzeelor

Comunitatea de aromani ajunsa in Romania in primele decenii ale secolului XX pe calea stramutarii din localitatile de origine din Balcani (Albania, Grecia, Bulgaria) pastreaza pana azi o valoroasa recuzita traditionala casnica, in special in domeniul textilelor. Pana in anii '60, mestesugurile aromanesti erau inca practicate pentru mare parte a populatiei de aromani stabilita in mediul rural. Din anii '80 insa se mai inregistreaza foarte putine tentative de a revigora mestesugurile casnice si in special industria textila gospodareasca. Scarmanatul, daracitul, torsul manual, vopsitul vegetal, urzitul, tesutul par azi desprinse din povestile bunicilor...

In luna septembrie a acestui an trei tineri aromani, membri ai Proiectului Avdhela au luat parte la ateliere interactive de cultura materiala in trei muzee de arta populara din tara: Constanta, Tulcea si Slobozia, unde au avut ocazia sa studieze in amanunt colectiile aromanesti din depozite sub indrumarea unor muzeografi, conservatori si restauratori. S-au facut vizite in cateva localitati din Dobrogea unde se mai practica izolat prelucrarea lanii. Cunostintele si materialele acumulate vor da rezultate in noiembrie, cand se va pregati un eveniment pe doua zile la metroul bucurestean.

Interventia artistica- o modalitate de a semnala necesitatea conservarii unor traditii pe cale de a fi uitate

"Mani hrisusiti/ maini iscusite" este in acelasi timp un demers de atragere a atentiei asupra disolutiei mestesugurilor si preocuparilor din zona industriei textile traditionale aromanesti din Romania. Prin ceea ce se va constitui a fi "primul happening aromanesc", proiectul aduce in prim plan confruntarea dintre nou si vechi in cultura aromana. Intr-un context nonconventional, la statia de metrou Universitate din Bucuresti, timp 2 zile: marti si miercuri, 13 si 14 noiembrie intre orele 12.00 si 17.00 se va anima un setting traditional aromanesc cu "actori" si obiecte ce tin de indeletnicirile casnice. "Happeningul" are ca miza provocarea de raspunsuri la nevoile contemporane de redefinire a aromanilor si sugereaza solutii de perpetuare a unor elemente traditionale in cadrul actual.

Proiectul realizat de Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane este finantat prin programul AFCN si se deruleaza in Bucuresti, judetele: Ialomita, Constanta si Tulcea, in parteneriat cu: Muzeul De Etnografie Tulcea, Sectia Etnografie Slobozia de la Muzeul Judetean Ialomita, Muzeul de Arta Populara Constanta, Muzeul taranului Roman, Asociatia InterAxe si Centrul de Cercetare si Dezvoltare Interculturala Anthropoesis.

www.manihrisusiti.wordpress.com