Dar intre arestul tribunalului din Manhattan si sexul cu un super-model in toaleta unei galerii de arta? Ei bine, raspunsul este Andy Lupu sau mai bine spus experienta lui newyorkeza. Scriitorul povesteste sincer, cu umor, dar si cu intensitate, despre sansa si nenoroc, inaltare si decadere, dragoste si violenta, despre pacate si miracole. Caci unii oameni traiesc intr-o viata cat altii in zece. Dar exista un pret de platit pentru un asemenea destin.

Coperta "Doza mea de New York"Foto: Editura Tritonic

Se zice de multe ori despre o carte ca se citeste pe nerasuflate, ca nu poti sa o lasi din mana pana nu ajungi la ultima pagina. Este prea putin spus cand vine vorba de „Doza mea de New York”. Fiindca lectura este zguduitoare, deopotriva un soc si o mangaiere. Este genul de carte care te schimba. Indiferent daca ati fost vreodata la New York sau nu, calatoria va va purta la 10 000 de kilometri distanta drept in inima voastra, oricine ati fi in aceasta viata si oriunde ati fi in aceasta lume.

"Povestea care urmeaza se petrece la Manhattan la sfarsitul anilor '90, sfarsit de secol si de mileniu. Intr-un fel, sfarsitul unei lumi. Turnurile gemene erau in picioare. Masinile inca mai circulau prin Time Square. Pe placutele lor de inmatriculare inca mai era desenata Statuia Libertatii. Si chiar era multa libertate. Puteai sa fumezi in cluburi, baruri, restaurante si parcuri. Te plimbai noaptea intr-o siguranta aproape absoluta. Stiai unde se gasesc femeile si barbatii care sa-ti ia singuratatea si sa puna in loc putina atentie. Nu era atata frica, nu aparusera atatea restrictii. Era mai putina ipocrizie si mai multa viata. Era un timp si un spatiu in care adultii isi gaseau locul, menirea si divertismentul. Acela era orasul meu: The New York City", scrie autorul, in intro-ul cartii.

  • Cine este Andy Lupu

Andy Lupu (49 de ani) este scriitor, regizor si producator. A publicat doua romane: "Killer Instinct", o poveste umoristico-politista si "Penetrarea", o satira politica.

A fost scenarist la filme de televiziune in serial ca "In deriva", produs de HBO, "Martor fara voie" si "Clanul Spranceana", produse de Antena 1, pe care le-a si regizat.

In presa din Romania a facut parte din echipa de conducere a mai multor publicatii, ca "Viata libera", "Evenimentul Zilei", "Capital" si "Libertatea". A oferit asistenta la lansarea sau relansarea ziarelor "Curentul", "Cotidianul" si "Informatia".

Are experienta de consultant in new-media, comunicare si lobby. A contribuit la proiecte media in Zurich si Beijing.

Andy Lupu a locuit la New York intre 1996 si 1998, facand naveta SUA-Romania pana in anul 2001.

In prezent traieste si lucreaza in Bucuresti si, printre altele, produce programe pentru JTI TV, televiziunea interna a companiei JTI Romania.

Are o fiica, Sara, in varsta de 8 ani.

Pasiunile sale sunt, spune Andy Lupu, "spectacolul de music-hall, trabucul cubanez, vinul rosu si femeia inteligenta".