Atelierul de Grafica va invita duminica, 11 noiembrie 2012, începand cu orele 18.00 la evenimentul GRAPHICFRONT, ce cuprinde prezentarea proiectului, lansarea noii versiuni, a noilor sectiuni ale site-ului Graphicfront.ro si vernisajul expozitiei de afise Literografii. Evenimentul va avea loc la cinematograful Dalles din incinta Universitatii Populare Dalles, Bd. Nicolae Balcescu nr. 18.

Aceasta prezentare si expozitia sunt parte a proiectului cultural Analiza si digitalizare a patrimoniului de comunicare vizuala din Romania. Perioada 1945-1989 – Arhivare si restituire, derulat cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National.

Graphicfront este un proiect declansat în 2009 prin descoperirea graficii romanesti utilitare, din perioada 1940 si pana spre 1989. Observatia principala a fost calitatea vizuala a materialelor realizate înainte de utlizarea computerului, spre deosebire de ce ofera grafica anilor recenti.

Cateva piese extrem de interesante vizual si complet necunoscute/pe cale de disparitie, din foste spatii industriale în principal, au stat la baza mai multor ani de cautari si cercetare în diverse spatii, arhive, colectii.

Proiectul a fost dezvoltat de la început pe 2 directii principale: editoriala, prin publicarea volumelor Grafica fara computer (în 2010 si respectiv 2011) si site-ul graphicfront.ro, gandit ca o arhiva online.

Faza proiectului derulata în acest an s-a concentrat pe cercetare si pe organizarea si digitalizarea materialului strans pe de o parte, si pe dezvoltarea si optimizarea platformei online asa încat sa permita o mai buna arhivare, dar si afisare a materialului digitalizat.

Dintre zonele de cercetare amintim: patrimoniul industrial, aparatul de propaganda, arhivele artelor scenice (teatru, opera, film), publicistica (reviste, ziare), coperta de carte (carte tehnica, beletristica), ilustratia de carte, publicitate, însemne, logo-uri.

Evenimentul de duminica explica acest work in progress desfasurat sub leitmotivul Grafica fara computer si cuprinde, mai pe larg:

1)o expozitie cu lucrari de grafica la care au fost invitati mai multi graficieni si designeri profesionisti din tara, dar si din strainatate, sa reinterpreteze în maniera personala o imagine, un motiv sau un detaliu preferat din imaginile cuprinse în arhiva Graphicfront ori din propria documentare a fiecaruia.

Artistii expozanti sunt (în ordine alfabetica):

Carmen Apetrei (grafician, lector univ., Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti [UNArte])

Oana Barleanu (grafician, Bucuresti)

Anna Ciepiela (Atelierul de grafica, Bucuresti)

Alexandra Cor (Atelierul de grafica, Bucuresti)

Corina Duma (grafician, lector univ. UNArte)

Carla Duschka (asistent univ. UNArte/ Atelierul de grafica)

Jakob Gleisberg & Hendrik Möller (Studio Kollaborat, Germania)

Ovidiu Hrin (Synopsis media, Timisoara)

Matthias Hübner (designer, Possible Books/ ed. Die Gestalten, Germania)

Ciprian Isac (grafician, Atelierul de grafica, Bucuresti)

Alexe Popescu (grafician, Bucuresti)

Bogdan Vornicu (arhitect, grafician, Bucuresti/Grenoble)

2)Lansarea graphicfront.ro În urma documentarii din acest an, site-ul îsi dubleaza continutul, se îmbogateste cu noi sectiuni si a primit deja o noua prezentare. Desi exista deja de doi ani, site-ul nu a avut înca parte de o lansare oficiala.

3)Lansarea sectiunii FILM a site-ului

Lansarile vor fi completate de o brosura ce cuprinde articole despre expozitii si evenimente importante ale anului 2012, interviuri cu graficieni si editori si va fi ilustrata cu lucrarile de grafica expuse.

Electric Brother este invitatul special ce va fi responsabil pentru o atmosfera lejera si prietenoasa întreaga seara.