Luni, 12 noiembrie, de la ora 18.00, la Carturesti Verona va avea loc vernisajul expoziției „History Organic: Breeze Between Water and Flame” de Andreea Costenco. Noua expoziție din seria „Camino History Organic Structure” este rezultatul unei calatorii itinerante in Spania si Portugalia, expozitia devenind ecoul modului organic de înţelegere şi definire a unicităţii, intr-un proces in care elementul real-concret, material-palpabil devine parte integranta din textura lucrarilor vernisate.

Vernisajul se va bucura de timbrul sonor realizat de Giuseppe Rizzo și Dan Miron, iar samovoarul cu ceai tomnatic va fi oferit de Carturesti.

Andreea Costenco a redat experienta interioritatii prin tehnici borgesiene de punere in abis, unde elemente recurente se organizeaza si re-organizeaza dupa tipare auto-referentiale „organice”, capabile sa se re-construiasca la infinit. Viziunea fractalica este sustinuta de un program complex multi-fatetat in care feminitatea, intimitatea, sexualitatea si lumea exterioara devin elemente firesti ale unui singur obiect.

Citadele, incaperi labirintice, deschise sau secrete, geometrii inventate, reluari ale „arhitecturii corporale” penduleaza intre cele doua lumi ale constientului si inconstientului reinventand un nou sistem estetic suprarealist, unic, realizat prin elemente inedite raportate permanent la sine ca obiecte de arta, si la sine ca parte din psihologia abisala a personajului.

Universul multi-verse, auto-multiplicativ este dominat permanent de arhetipuri si imagini stroboscopice, dinamism, contrarii si contradictii, insa viziunea „organica” reuseste sa le impace, armonizandu-le fara eforturi intr-un tot unitar, estetizant, ideatic si, totodata, ideal.

Andreea Costenco si-a început parcursul în cariera artistică în Bucureşti, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” şi si-a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea București. A urmat un master în scenografie la MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expoziție de pictură/ instalaţie a fost realizată în Munchen, “Odissee”, Westandvillage în 2010, eventiment care s-a bucurat de un neasteptat succes.

Ca pictor, Andreea a mai expus la „Young Colours – Tineri Artiști – Expoziție Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului Naţional din România 2004, Muzeul Banatului din Timişoara 2004 și alte participări la expoziţii în ţară şi străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002 a realizat o expoziţie intitulată „Metamorfosi” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competiţiile internaţionale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 şi la competitia organizata de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me” în 2010. Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalaţie/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London, Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din Bucureşti). În 2002 a creat o expoziţie/ instalaţie/ intervenţie intitulată „I Love New York” la Galeria Eforie din Bucureşti, instalatie prezentată de Comisia Fulbright în Bucureşti.

In calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia şi costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă” la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Ion Luca Caragiale”, ediţia a XII-a de la Bucureşti.