Joi, 8 noiembrie 2012, la orele 18:30, ICR Lisabona va inaugura la Muzeul Apei din capitala portugheză (Reservatório da Mãe d’Água das Amoreiras) expoziţia fotografică RETRATOS DA NATUREZA ROMENA EM LISBOA (Portrete ale naturii romanesti la Lisabona) a tinerei artiste Irina Dumitrașcu. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe data de 25 noiembrie, informeaza comunicatul ICR Lisabona.

Fotografie de Irina DumitrascuFoto: ICR

Seria de fotografii prezentate de Irina Dumitrașcu este un posibil răspuns la dilema estetică a proporției și perfecțiunii. Într-o epocă în care formele şi gusturile se schimbă rapid, în care omul modern este omul vitezei, dedicat doar propriei „agende”, uitând să mai admire frumosul din jur, lucrările Irinei Dumitrașcu contrastează cu dinamismul contemporan. Ele pun în prim-plan natura, marginalizată prin urbanizare și construcții, accentuând forma perfectă şi perenitatea acesteia, alterată doar de intervenția omului. Forma circulară a fotografiilor mizează tocmai pe această idee de perfecţiune a naturii.

Irina Dora Dumitrașcu este o tânără artistă din Cluj, absolventă a Universității de Artă și Design (Cluj), departamentul de Fotografie. Pe parcursul studiilor a petrecut mai multe semestre la universități din străinatate (cum ar fi Universitatea de artă Mogoly-Nagy din Budapesta sau Academia de Artă și Arhitectură din Praga). Din primii ani de studenție, Irina a avut participări active la expoziții atât în țară cât și în străinătate, dintre care amintim: Movie in photography (Muzeul de artă din Cluj, 2007), Eurodreams (galeria Karinthy Szalon din Budapesta, 2006) sau Tales of the unexpected (Art Rotterdam, 2010). Primii pași în cariera de fotograf au fost deschiși de șansa de a lucra ca fotograf oficial pentru TIFF, 2 ediții la rând (2006, 2007). Au urmat colaboarea cu regizorul maghiar Kornel Mundruczo la filmul său Delta (2007) și diverse colaborări cu reviste naționale ca Viva, J’adore și Expert Traveler. În momentul de față Irina este doctorandă a Universității de Artă și Design (Cluj).