Katia Danila, fostul director al ICR Paris: "Afirmatiile pe care Andrei Marga le face despre pregatirile pentru Salonul de Carte de la Paris sunt false, denigratoare si prost documentate"

de MVA     HotNews.ro
Miercuri, 31 octombrie 2012, 15:29 Actualitate | Cultură


Katia Danila, recent demisul director al Institutului Cultural Roman de la Paris, adreseaza o scrisoare dura lui Andrei Marga, presedintele ICR, in care critica "lipsa de cunoastere a activitatilor institutiei" conduse de Andrei Marga si cere imperativ stoparea "proliferarii minciunilor si denigrarilor". Scrisoarea vine ca urmare a declaratiilor repetate facute de Andrei Marga cu referire la pregatirile participarii Romaniei ca invitat de onoare al Salonului de Carte de la Paris, din primavara lui 2013. Aceasta invitatie este un eveniment foarte important pentru piata de carte romaneasca, fiind considerata ca o urmare naturala a activitatii din ultimii ani a ICR Paris.

Andrei Marga a anuntat la sfarsitul lui septembrie 2012 ca noul director al ICR Paris va fi Alexandru Dobrescu. Mai jos redam intreaga scrisoare adresata lui Andrei Marga de catre Katia Danila, directorul ICR Paris in perioada 2010-2012.

"Domnule Marga,

Aleg aceasta cale de a ma adresa dumneavoastra intrucat pana la acest moment nu am avut nicio comunicare directa, in ciuda mesajelor repetate pe care vi le-am transmis. De altfel, as dori sa va atrag atentia ca sunteti fals informat sau ca spuneti in mod constient un neadevar atunci cand afirmati in interviul dumneavoastra de ieri (Mediafax) ca am fost contactata in legatura cu numirea altcuiva pe postul meu. Toti colegii mei erau prezenti atunci cand am aflat cu neplacuta suprindere de pe site-ul www.icr.ro.

Afirmatiile pe care le faceti despre activitatea echipei pe care o conduc si despre pregatirile pentru Salonul de Carte de la Paris sunt false, denigratoare si prost documentate. Acestea denota, in cel mai bun caz, o lipsa de cunoastere a procedurilor si activitatilor institutiei pe care o conduceti sau, daca nu, o rea credinta intentionata.

Inca de la momentul sosirii dumneavoastra la ICR nu am incetat sa solicit, in scris, raspunsuri in vederea avansarii proiectului. Nu am primit nimic pana acum. Singurele informatii pe care le am cu privire la viziunea noii conduceri despre Salonul cartii provin din presa. Desi am fost in contact aproape zilnic cu domnul Horia Garbea, vicepresedinte, pe care l-am tinut la curent cu toate activitatile noastre, pana la acest moment, nimeni nu ne-a comunicat direct elemente importante ca: cine coordoneaza acest proiect la ICR Bucuresti, care sunt atributiile comisarilor pe care i- ati numit, in ce baza legala primesc acest mandat, cine elaboreaza programul, care sunt atributiile echipei ICR Paris, etc.

Absolut toata munca realizata pana acum pentru Salonul Cartii de la Paris 2013 a fost facuta de echipa ICR Paris. Ar fi onest sa nu va arogati meritul pentru “colectarea” traducerilor facute din româna in franceza. In luna mai ICR Paris a reunit in birourile sale Asociatia Traducatorilor de Limba Franceza (ATLR) si a procedat la elaborarea bazei de date a traducerilor existente, proces coordonat de doamna Laure Hinckel si confirmat de domnul Jan H. Myskjin in interviul recent din Observatorul Cultural.

De asemenea, ar fi la fel de onest sa nu incercati sa ascundeti deficientele de profesionalism ale noului personal de la Bucuresti insinuand ca ICR Paris ar fi vinovat pentru incetinirea proiectului.

Pregatirile petru Salon nu pot avansa atata vreme cat dumneavoastra faceti in continuare confuzie intre dosarele depuse spre finantare la programele TPS si Publishing si lista autorilor invitati, jignind editurile care au avut curajul de a publica literatura romana in Franta.

De asemenea, ar fi profesionist sa intelegeti cateva aspecte pe care le-am explicat si le-am transmis in repetate randuri catre conducerea de la Bucuresti:
- Nu “s-a dat” nicio lista de la ICR in baza careia editurile sa isi fi facut alegerile. Editurile sunt companii independente orientate catre profit si isi vor alege intotdeauna singure autorii publicati. ICR Paris nu poate decat sa promoveze literatura romana catre edituri in mod general si impartial. Sa crezi ca poti sa impui unei edituri ce sa publice este cel putin naiv.
- Lista cu care faceti confuzie este cea a autorilor invitati la Salon. Vi s-a facut o propunere care contine 36 de nume si vi s-a cerut sa o puneti in ordinea prioritatilor pentru a ajunge la 25 de nume. Toti acesti autori sunt deja tradusi si publicati sau in curs de publicare in Franta, acesta fiind unul dintre criteriile sine qua non de selectie.
- Atata timp cat refuzati comunicarea cu noi si nu va asumati o serie de decizii concrete privind Salonul, acest proiect bate pasul pe loc.

In ceea ce priveste restul activitatilor noastre, programul ICR Paris pe care domnul Alexandru Dobrescu declara ca este pe cale de a-l elabora impreuna cu dumneavoastra a fost deja implementat de actuala echipa sau de cele precedente. (Biblioteca romana din sediul nostru are 12.800 de titluri si 500 de abonati, cursuri de limba romana se organizeaza de mai multi ani si suntem primul institut care a organizat sesiuni de atestare a cunostintelor de limba romana in strainatate). Ar fi onest sa faceti o minima documentare pe site-ul nostru, www.icr.ro/paris . Chiar daca un transilvanean a inventat caloriferul, veti vedea ca nu este necesar ca un iesean sa–i inventeze apa calda.

Un alt lucru onest din partea dumneavoastra ar fi sa nu imi rastalmaciti vorbele. Nu am afimat niciodata ca nu am « nicio treaba cu cultura ». Am spus ca sunt manager cultural, un concept modern cu care sper ca sunteti la curent.
In doi ani de zile, am condus Institutul de la 0 la 175 de articole aparute in aproape toate publicatiile relevante din Franta, de la calificativul “bine” la “exceptional”, am avut o medie de 100 de evenimente pe an. 71.000 de persoane au asistat la evenimentele noastre. Datorita activitatii noastre, am obtinut statutul de tara invitata la Salonul Cartii de la Paris din 2013. Pozitia luata de FICEP in scrisoarea care v-a fost adresata confirma rolul pe care ICR Paris si l-a castigat pe scena culturala franceza.

Va rog asadar, domnule Marga, sa incetati sa proliferati minciuni si denigrari la adresa mea si a echipei pe care o conduc. In loc de a face asemenea declaratii ar fi poate mai eficient sa incepeti sa lucrati efectiv asupra unui proiect care este mai mult decat urgent – Salonul Cartii de la Paris din 2013."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2372 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Imi place (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:02)

  Dan-IoanDinu1308642225493 [anonim]

  atunci cind o persoana cunoaste subiectul si stie despre ce vorbeste, foloseste cuvinte simple si pe intelesul tuturor.
  Se vede ca aceasta doamna Danila stie si se pricepe. Bravo ei.
 • +6 (6 voturi)    
  comunistul tot comunist ramane ! (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:06)

  mariusxmarius [utilizator]

  Nimic nou, din totdeauna marga genereaza in jurul lui haos.
  In invatamant, in ubb, in partid,la externe, acum e randul ICR-ului, nimic surprinzator !

  Actioneaza in mod discreționar si e plin de vanitate! Practic, nu se pricepe la nimic, e un diletant cu memeorie de elefant, da capo al fine.
 • +7 (7 voturi)    
  scrisoarea aceasta trebuie popularizata (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:16)

  Florin [anonim]

  Pozitia fostului Director al ICR Paris ar trebui popularizata corespunzator, cel putin la nivelul de popularizare al declaratiilor noului presedinte al ICR. Felicitari Hotnews pentru preluarea acestei scrisori si pentru prezentarea ei ca atare, fara multe comentarii.

  Pentru a intelege ce se petrece in ICR, si nu numai, e important ca presa sa prezinte cat mai multe opinii, si cel putin acele opinii care se contrazic. Este aceasta scrisoare prezentata corespunzator de mass media? De ce nu se organizeaza o dezbatere la radio si/sau TV, chiar si la o ora de mai mica audienta?
 • +7 (7 voturi)    
  Speech la porci (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:33)

  smc [utilizator]

  Degeaba incearca doamna Katia sa apeleze la onestitatea, competenta si profesionalismul lui Andrei Marga.

  Este ca si cum ar incerca sa invete porcii sa nu se mai cace cand se balacesc in namol. Nu se poate.

  Dar este de admirat si trebuie sprijinita in incercarea de a rezista in asa conditii adverse culturii in care a ajuns ICR-ul USL-ului.
  • -2 (2 voturi)    
   O alta gasca ... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:41)

   bobbie mcgee [anonim] i-a raspuns lui smc

   Asa baieti , asa fac romanii, cand unul vine la putere trece o vreme pana - i desfiinteaza gasca precedentului .Asa si in cazul asta , Patapievici isi facuse si el o gasca , lucrurile mergeau bine, mergeau si banii asia cazut Guvernul .Marga stie ca urmeaza banii si cauta s- si angajeze oamenii lui. Ce ati vrea sa face oamenii lui Patapievici , sa-l laude , sa-l pupe ? Nu , il improasca cu noroi , ce le pasa - oricum banii s-au cam dus ...Referitor la Patapievici , nu stiu prin ce s-a remarcat si nu stiu nici daca si ce a facut pt Romania ICR -ul lui , v-am zis numai ca pentru ceea ce se intampla am explicatia de mai sus...
 • +1 (1 vot)    
  Stimati oameni culti..... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:48)

  blackbik [utilizator]

  .... pre numele vostru "intelectuali",
  Va rugam insistent :
  - primatele de partid NU trebuie hranite cu bun simt.
  - primatele de partid Nu trebuie tratate cu seminte de respect
  -primatele de partid NU trebuie parfumate cu onestitate
  -primatele de partid NU trebuie curatate de minciuni, slugarnicii, prostie, lacomie, ingamfare si alti purici, paduchi si gunoaie.

  Rolul lor este foarte clar: ne arata unde puteam sa ajungem daca eram ca ei.
  Uitati-va.
  Ei sunt in cusca.
  Noi suntem liberi.
  • 0 (0 voturi)    
   ICR Paris (Luni, 5 noiembrie 2012, 1:05)

   tinu [anonim] i-a raspuns lui blackbik

   Corect,dar oare vor intelege ceva,daca citesc mesajul Dvs ?
 • +1 (1 vot)    
  Bravo! (Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:50)

  marianmarian [utilizator]

  Foarte frumos spus si extrem de bine "construit" mesajul, intr-un crescendo care da, cu fiecare rand, cate o palma in plus pe obrazul acestui dinozaur de inclinatie sovietica si nostalgie comunista. Pacat insa ca astfel de mesaje rezoneaza doar in cealalta parte a "auditoriului", pentru ca mi-e greu sa cred ca Instalatoru' Sef de la Institutul Caloriferelor Romanesti poate procesa in mod corect mesajul. Vorba cuiva de mai sus, n-ai cum sa inveti porcii cu vorba buna sa nu se balaceasca in propriul rahat, tb sa pui varga pe ei.
 • 0 (0 voturi)    
  transparenta...... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:50)

  nedumeritul [utilizator]

  Dupa cum constatam USL continua cu maxima grabire demontarea tuturor elementelor care asigura trensparenta si trasabilitatea evenimentelor din viata noastra. Cand un sef de echipa (Paris)nu reuseste dupa multe insistente sa intre in legatura (comunicare in scris adica dovedibila si verificabila) cu seful propriu (acesta refuza sa ia cunostinta de solicitarile scrise ale sefului de echipa),se instituie un dialog al surzilor.Procedeaza in secret ca guzganii .Inainte una spuneau si alta faceau.Acum cand minciunile nu mai tin (internetul) procedeaza in secret,punand cat mai des societatea in fata faptului implinit cu niste justificari cu motivari de tip "generic" ca: Basescu nu a respectat constitutia si o incalca in mod continuat........iar daca intrebi ce anume articol a incalcat devin agresivi si incep sa zbiere isteric....
 • -2 (2 voturi)    
  Problemele (Miercuri, 31 octombrie 2012, 18:52)

  Gavrila [anonim]

  si disensiunile intr-o institutie se rezolva in cadrul acelei institutii. Cand o angajata foloseste aceasta cale si denigreaza pana la urma acea institutie, cu siguranta ca acea persoana se exclude singura - deoarece este evident ca aduce grave prejudicii insitutiei respective. Ma mir ca inca nu s-au rezolvat problemele interne in filialele ICR-ului pana acum !
 • 0 (0 voturi)    
  demitere MARGA (Miercuri, 31 octombrie 2012, 23:11)

  electricianul avocat [anonim]

  Domnul Marga trebuie demis imediat pentru ,,abuz in serviciu "
  Oare nu exista un sindicat in Romania sa apere interesele unor salariati de abuzurile sefilor?
  Domnul Marga abuzeaza de functie pentru a incalca in mod repetat legea .
 • 0 (0 voturi)    
  Marga (Joi, 1 noiembrie 2012, 10:43)

  georgest [anonim]

  Ardelenii in general au luptat greu cu strainii de neam. Acest marga a ajuns profesor datorita comunistilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Specializari pentru directori ICR (Vineri, 2 noiembrie 2012, 9:03)

  Magna cum laude [anonim]

  Acestea sunt si sanse de afirmare culturala personala pentru ca, sa ne intelegem, ca la Budapesta un ungarolog are ocazia sa se si perfectioneze in specializarea lui, la fel si in Polonia sau la Paris", a spus Marga.
  Pai , se duc pe banii nostri sa se perfectioneze sau trebuie sa muncesca 10 ore pentru promovarea celorlalti oameni de cultura . ??????
  A luat-o razna MARGA
 • 0 (0 voturi)    
  icr (Vineri, 2 noiembrie 2012, 15:14)

  tati [anonim]

  icr ul chiar nu are noroc de un sef ca lumea ?

  e legatura noastra culturala cu omenirea !
 • 0 (0 voturi)    
  cine este Marga (Duminică, 4 noiembrie 2012, 10:42)

  adevarul gol [anonim]

  Marga a mințit când a spus că nu a luat bani publici ”de pomană” de la UCB Tg-Jiu

  -Această anchetă jurnalistică este derulată în cadrul programului “Supporting Investigative Journalism”, organizat de Fundația Freedom House. GORJNEWS demonstrează că Adrian Gorun l-a mituit cu bani publici pe Andrei Marga din martie 2011 până în iulie 2012. La schimb, Gorun a fost cooptat de Marga în conducerea Ministerului Afacerilor Externe, unde a rămas și după demiterea [...]
 • 0 (0 voturi)    
  icr (Luni, 5 noiembrie 2012, 1:10)

  tinu [anonim]

  Adevarul va deranjeaza dlor din ICR ? Dl Marga are dreptate.Apoi cred ca are mult mai multa experienta si competenta in conducere,deci in luarea deciziilor,decat voi
  • 0 (0 voturi)    
   competenta lui Marga (Luni, 5 noiembrie 2012, 8:09)

   specialist international de valoare [anonim] i-a raspuns lui tinu

   A facut o varza la Ministerul de Externe face un ghiveci la ICR .
   Este limitat si optuz in ceea ce face in graba fara sa vada ca a forma un diplomat inseamna timp asa cum s-au format cei demisi .
   Dar nu-i pasa caci in ghiveciul pe care il propune intra colaboratori ai securitatii ,secretare si jmanglitoare de laptopuri.
   mai bine s-ar trezi in ultimul moment si si-ar face mea culpa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by