Vineri, 9 noiembrie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită la Sala Radio pentru o călătorie muzicală printre legende transpuse în muzică de compozitori ruşi, partituri-bijuterie ale patrimoniului compoziţional.

Stefan Cazacu si Cristian Măcelaru Foto: Orchestrele si Corurile Radio

Itinerariul muzical va începe cu celebra uvertură a operei Ruslan şi Ludmila (Mihail Ivanovici Glinka) – lucrare bazată pe povestea fantastică a lui Aleksandr Puşkin despre răpirea frumoasei Ludmila de către un vrăjitor malefic – şi se va încheia în lumea celor O mie şi una de nopţicu Şeherezada (Nikolai Rimski – Korsakov) – suită simfonică ce îmbină specificul compoziţiilor ruseşti cu inedite accente de influenţă orientală. Virgil Zvorişteanu va interpreta solo-ul de vioară din îndrăgita compoziţie.

Melomanii vor putea de asemenea să asculte şi Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră, creaţie a altui important compozitor rus - Dimitri Şostakovici - cu participarea foarte tânărului violoncelist Ştefan Cazacu. Călătoria prin universul muzicii ruseşti şi al poveştilor nemuritoare va fi condusă de dirijorul Cristian Măcelaru.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, anul acesta fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră, la vârsta de nouă ani.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborări cu Orchestra Simfonică din Houston şi Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Philadelphia, Grand Opera Houston, ş.a.

Cristian Măcelaru va colabora cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestra Simfonică Windsor, Filarmonica din Napoli şi Orchestra Simfonică din Baltimore.

Născut în 1994, tânărul violoncelist Ştefan Cazacu a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. Este în prezent elev în clasa a Xl-a la Liceul de muzică « George Enescu » din Bucureşti. La doar 9 ani a câştigat primele premii la concursuri naţionale, iar de atunci este anual laureat cu premiul 1 la cele mai prestigioase competiţii naţionale.

A apărut în recitaluri la Bucureşti, Braşov, Sinaia, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu-Gheorghe, Tulcea, Suceava şi în mai multe emisiuni radio şi de televiziune.

În 2007 a interpretat Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră de P.I. Ceaikovski cu Filarmonica de Stat din Botoşani, iar în 2008, Concertul nr. 1 de Camille Saint Saens în compania Orchestrei Filarmonicii “Muntenia” din Târgovişte şi apoi a Orchestrei de Cameră Radio, bucurându-se de un real succes.

A fost distins cu premiul tânărului interpret pentru anul 2009, acordat de revista Actualitatea muzicala, iar în 2010 a câştigat Marele Premiu “Eurovision-Youngs Musicians”– România. În acelaşi an, Ştefan Cazacu a interpretat concertul de Dvořák alături de Orchestra Filarmonicii din Braşov, sub bagheta maestrului Horia Andreescu.