Joi, 1 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Cafe Kretzulescu, va fi lansat volumul America povestită unui prieten din România, de Martin S. Martin, aparută la Editura Humanitas, în colecţia „Convorbiri/Corespondenţă/Portrete“. La eveniment vor vorbi despre carte Cristina Guseth, Vlad Mixich şi Gabriel Liiceanu.

America povestită unui prieten din România, de Martin S. MartinFoto: Humanitas

Martin S. Martin, celebru chirurg de la Spitalul Fundeni emigrat în SUA în 1985, încearcă în paginile cartii să risipească prejudecăţile şi clişeele care s-au adunat de-a lungul timpului în legătură cu America. În cele douăsprezece scrisori adresate unui prieten din ţară, se opreşte asupra câtorva teme fundamentale ale vieţii şi istoriei americane: Părinţii Fondatori şi simbolurile naţionale, sistemul electoral şi apropiatele alegeri, armata, antiamericanismul, asistenţa medicală, solidaritatea umană, originalitatea muzicii şi a poeziei, politeţea, mâncarea, cititul etc. Prieteni, vecini, simpli cunoscuţi contribuie şi ei – prin prezenţa şi opiniile lor împărtăşite deschis – la această descriere empatică a lumii americane, iar portretele lor, extrem de vii, dau culoare şi căldură tabloului de ansamblu.

„Pentru că America pe care ne-o povesteşte Martin nu este cea a violenţei din filmele de la Hollywood, a vânzătorilor de droguri din Bronx, a celor care sfârşesc sub poduri sau a celor care s-au abonat la un subsidiu social pe viaţă. Cu alte cuvinte, trebuie să fii deja înzestrat cu stilistica umană şi cu setul de valori pe care s-a vertebrat, cândva, lumea de acolo. Trebuie, când alegi America, aşa cum a făcut prietenul meu, s-o fi întâlnit deja. Altminteri, sunt convins, nu vei da nicăieri peste acea Americă «profundă, simplă, morală şi generoasă» pe care a descoperit-o autorul în cea de a doua viaţă a sa.“ - Gabriel Liiceanu