Luni, 29 octombrie, la UNA Galeria din capitala, s-a desfasurat ceremonia de premiere a cistigatorilor primului concurs national de design de carte.

Concurs de design de carteFoto: Headsome Communication

Premiul I i-a revenit Alexandrei Cor, pentru volumul Kitch (Atelierul de Grafica), Premiul al II-lea – lui George Anghelescu, pentru volumul De-a avangarda, iar Premiul al III-lea il impart Reszegh Botond, pentru volumele Családfa de Piero Bianconi, Holtak szigete de Gerhard Meier si A kék szifon de Urs Widmer (Bookart Kiadó) cu cei de la Griffon & Swans, pentru volumele Prieten drag, tovaras al raposatului de Andrei Kurkov si Fiesta in birlog de Juan Pablo Villalobos (ambele, aparute la Curtea Veche Publishing House).

Premiul de incurajare pentru un tinar grafician i-a revenit Andreei Mihaiu, pentru Evangheliar.

„Premiile au fost acordate unor carti echilibrate in ce priveste designul, in raport cu continutul si modul de procesare a informatiei. Selectia juriului puncteaza o data in plus cartea ca obiect, scopul designului de a fi fidel continutului, de a-l face cit mai lizibil. Premiul de incurajare pentru un tinar grafician a punctat sensibilitatea si originalitatea ilustratiei, o buna abordare a tipografiei (in sens de «typography»), intr-o editie bibliofila a Cartii Cartilor”, a declarat Adina Pasca, initiatoarea acestui proiect (Asociatia pentru Performata si Cultura).

In cadrul evenimentului de aseara, a avut loc si vernisajul expozitiei „Cele mai frumoase carti din Romania”, al carei curator a fost Matei Caltia. Cele 32 de titluri finaliste ale concursului expuse la UNA Galeria pot fi rasfoite pina pe 2 noiembrie.

Odata cu anuntarea cistigatorilor concursului de design de carte si expozitia de la Bucuresti se incheie, practic, prima editie a proiectului „Cele mai frumoase carti din Romania” (master-claasul sustinut de Uta Schneider, plus expozitia din cadrul Tirgului de Carte de la Frankfurt de anul acesta sint celelalte doua evenimente importante ale proiectului).

Proiectul „Cele mai frumoase carti din Romania” este organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura cu sprijinul Administratia Fondului Cultural National (AFCN).