Violoncelistul Razvan Suma, insotit de instrumentul sau de colectie Maucotel - Fournier, realizat la Paris in 1849, a pornit din nou la drum, intre 2 si 30 octombrie, sa cante si sa incante publicul din noua orase ale Romaniei (Iasi, Botosani, Hunedoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, Timisoara, Ramnicu Valcea, Craiova, Sibiu), adresand melomanilor intrebarea sub numele careia s-a desfasurat cea de-a doua editie a turneului sau national: "Va place BACH?". Spectatorii au umplut salile de concert pana la refuz, rasplatind cu aplauze calduroase prestatia plina de virtuozitate si sensibilitate a celui dintai artist roman care a interpretat pentru prima oara (in martie 2012), intr-un singur concert, integrala suitelor pentru violoncel solo semnata de marele Bach.

Razvan SumaFoto: Va place Bach

Miercuri, 7 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio din capitala, Razvan Suma isi incheie turneul national printr-un concert extraordinar cu Variatiunile Goldberg, o partitura rar cantata in Romania, interpretata la trei instrumente cu coarde. Alaturi de Razvan Suma si violoncelul sau, veti asculta alti doi artisti de talie internationala: violonista Corinne Chapelle care a studiat cu celebrul Yehudi Menuhin - discipolul lui George Enescu - si Razvan Popovici (viola), initiatorul si directorul Festivalului SoNoRo.

Publicate pentru prima data in anul 1741, Variatiunile Goldberg, una dintre compozitiile patrimoniului muzical universal care poarta semnatura marelui Johann Sebastian Bach, reprezinta o arie cu 30 de variatiuni, o suita de bijuterii muzicale, cantate peste tot in lume in numeroase variante de interpretare. Concepute pentru clavecin, Variatiunile Goldberg au fost prelucrate in mod liber de multi interpreti care au modificat fie instrumentele, fie notele, fie si instrumentele si notele deopotriva. Transcriptia Variatiunilor Goldberg pentru trei instrumente cu coarde care va fi interpretata in cadrul turneului national "Va place BACH?" a fost realizata de Dmitry Sitkovetsky.

Pentru detalii despre turneul national "Va place BACH?" va invitam sa consultati site-ulwww.razvansuma.com

Biletele se pot achizitiona la casa de bilete a Salii Radio, din oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro sau on-line pewww.bilete.ro.

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in numeroasele recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca "Auditorio Nacional de Madrid", "Teatro Colon" din Buenos Aires sau "Kursall" din San Sebastian.

In anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare "Artist Diploma" la Longy School of Music - Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio - "Romanian Piano Trio" sau "Trio Strad" - alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele "Cellissimo", Razvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

Primul turneu solo sustinut de Razvan Suma, Va place BACH ?, editia I (1-21 martie 2012), a insemnat prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei suitelor pentru violoncel solo semnate de J.S. Bach.

In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea si in Romania, in cadrul atelierelor organizate de Asociatia SONORO.

Violonista americano-franceza Corinne Chapelle a inceput sa cante la vioara la varsta de doi ani si jumatate, iar la varsta de zece ani a castigat premiul intai la Concursul Mozart din Statele Unite. A studiat cu Yehudi Menuhin - celebrul violonist si dirijor, discipol al lui George Enescu - la scoala acestuia de langa Londra si apoi si-a definitivat studiile la Juilliard School of Music in New York.

Ascultand-o pe Corinne Chapelle, Lordul Menuhin a caracterizat-o ca fiind "unul dintre cele mai promitatoare talente ale generatiei sale".

Ca solista a concertat in Europa, Asia si America cu Orchestra Simfonica din Montreal, Orchestra Radio Poloneza, Filarmonica din Bucuresti, Orchestra de Camera din Praga, Mozarteum Orchester Salzburg si Filarmonicile din Shanghai si Beijing. A cantat in sali prestigioase precum Theatre des Champs-Elysees din Paris, Mozarteum din Salzburg, Filarmonica din Koln, Sala Haydn din Palatul Esterhazy, Prinzregententheater din Munich si Sala Tonhalle din Zurich.

Razvan Popovici a cantat in majoritatea tarilor europene, in sali renumite precum Filarmonica din Koln, Festspielhaus Baden-Baden, South Bank din Londra, YMCA din Ierusalim, Prinzregententheater din Munchen si Theatre des Champs-Elysees din Paris. A colaborat cu artisti de valoare din intreaga lume si este frecvent invitat la festivaluri ca Lucerne Festival (Elvetia), Wiener Festwochen (Austria), Oxford Chamber Music Festival (Marea Britanie), Ferrarra Musica (Italia) si Kobe Music Festival (Japonia).

Razvan Popovici a fost prim-violist invitat al Filarmonicii din Essen, al Gstaad Festival Orchestra si al orchestrelor de camera din Munchen, Koln si Kobe. In stagiunea 2009-2010 a debutat in Musashino Hall din Tokio, in Konzerthaus si Musikverein din Viena si in Carnegie Hall din New York. Artistul este initiatorul si directorul Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Germania si al Festivalului SoNoRo din Bucuresti.