"Decoding Dacia/ Descifrand mostenirea dacica", ultimul film al lui Nicholas Dimancescu, fiul consulului onorific al Romaniei Dan Dimancescu, decedat in 2011 intr-un accident in Muntii Sureanu, are premiera americana pe 15 noiembrie la Boston, dupa ce miercuri seara a fost prezentat in Capitala, potrivit Mediafax.

Nicholas DimancescuFoto: kogaiononfilms.com

Documentarul "Decoding Dacia" este produs de Dan Dimancescu, presedinte al Kogainon Films Boston si consul onorific al Romaniei la Boston, si a fost prezentat miercuri seara, in premiera in Romania, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), potrivit institutiei.

Filmul exploreaza mostenirea Regatului dacic "din vechime pana in prezent", din perspectiva invaziei si cuceririi romane din perioada 101 - 106 e.n. Tot materialul folosit in film este original. Sunt prezentate, intr-o forma deosebit de detaliata 3D digital, in special reconstructiile cetatilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunare, precum si Forului si Columnei lui Traian de la Roma.

Deosebit de importanta pentru film este contributia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustratii originale, ce redau reconstituirea bataliilor dintre daci si romani. Pelicula este a treia dintr-o serie numita "Romania in razboi" - lansata in ianuarie 2011, de Nicholas Dimancescu, fiul lui Dan Dimancescu, consul onorific al Romaniei la Boston (SUA) si producatorul documentarului. In acelasi an, in luna mai, Nicholas a murit in mod tragic, cazand de pe o stanca inalta, in timp ce filma deasupra pesterii Cioclovina.

"Am ramas loiali interesului lui de a filma Carpatii cei aspri si oamenii dintr-o bucata care populeaza astazi zonele candva locuite de daci", spune tatal lui, producatorul Dan Dimancescu. "Mare parte a muncii noastre a fost de finaliza filmarile, atat de la fata locului, cat si aeriene, la Sarmizegetusa si Portile de Fier. Abordarea noastra da viata vechii mosteniri pastrate pana astazi de aceste peisaje", mai spune acesta.

Inspirati de pasiunea tanarului de a explora radacinile sale romanesti, membri ai familiei si colegi de la compania de film au hotarat sa-i termine filmul. Intre filmele anterioare regizate de Nicholas Dimancescu s-au numarat "Cota 789", despre amintirile bunicului sau, participant la Primul Razboi Mondial, si "Cavalerii cerului", despre raidurile americanilor deasupra Bucurestiului. Despre ambele filme au aparut articole in revista National Geographic, documentarele fiind prezentate si la TVR 1.

Actiunea de miercuri seara de la Muzeul National de Istorie a Romaniei a fost structurata in jurul proiectiei filmului documentar "Decoding Dacia" si a cuprins si o conferinta de presa si conferinta publica "Recuperarea mostenirii dacice - bratarile regale de aur de la Sarmizegetusa Regia", sustinuta de directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Tarnoveanu. La eveniment au fost prezenti Dan Dimancescu si Cristian Lascu, redactor-sef al revistei National Geografic Romania.

"O mare parte din munca noastra s-a concentrat asupra filmarilor la sol si aeriene la Sarmizegetusa si Portile de Fier. Aceasta abordare da viata mostenirii antice incadrata in peisajul contemporan", spune consulul Dan Dimancescu.

Dupa premiera de pe 15 noiembrie, de la Fisher College din Boston, documentarul "Decoding Dacia/ Descifrand mostenirea Dacica" va fi prezentat si la Georgetown University si la Ambasada Romaniei de la Washington (data exacta a proiectiilor nu a fost inca stabilita), urmand ca pe 1 decembrie filmul sa poata fi vizionat din nou in Romania, la TVR 1.

Pe 23 mai 2011, Nicholas Dimancescu, fiul consolului onorific al Romaniei la Boston, care s-a ratacit in zona Muntilor Sureanu in timpul unor documentari stiintifice, a fost gasit mort de jandarmii montani din Hunedoara.

Regizorul Nicholas Dimancescu, avand dubla cetatenie, americana si romana, se afla de cateva zile in Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, impreuna cu cativa prieteni care il ajutau sa realizeze documentarul "Decoding Dacia". Jandarmii montani care au descoperit trupul tanarului in varsta de 26 de ani au sustinut ca acesta nu era echipat corespunzator pentru munte.