Duminica, 28 octombrie, de la ora 19.00, in Sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti va avea loc un concert dedicat unui compozitor legendar, unul dintre fenomenele artistice cele mai mari și mai originale ale muzicii secolului XX, Karlheinz Stockhausen. Intr-un 'concert de desen' lucrarea TIERKREIS (Zodiac) va fi interpretata de artista elvetiana Kati Rickenbach impreuna cu Ansamblul Propuls sub conducerea dirijorala a lui Alexandru Solonaru, informeaza Institutul Goethe.

Concert Karlheinz Stockhausen "Tierkreis"Foto: Institutul Goethe Bucuresti

Compozitorul german Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007) un important creator si teoretician al muzicii electronice si a serialismului integral s-a impus inca de la mijlocul anilor ‘50.

Combinând metode componistice riguroase şi sofisticate derivate din serialismul integral, o teatralitate novatoare şi o înclinaţie pentru mistică, opusurile sale acoperă o plajă vastă de stiluri şi medii componistice.

De la sfârșitul anilor ’60, evoluția gândirii sale muzicale merge în paralel cu o acută simplitate stilistică, cu o concepție din ce în ce mai subiectivă asupra muzicii. Compozițiile lui nu mai sunt opere în sensul tradițional, ci devin veritabile ritualuri, așa cum este și cazul lucrării TIERKREIS (Zodiac), despre care declara: „La inventarea fiecărei melodii mă gândeam la firea unor copii, prieteni, cunoștințe născute în zodia corespunzătoare și am studiat mai aprofundat tipurile umane după zodii. Astfel, toate melodiile sunt în armonie cu trăsăturile zodiei respective și se pot descoperi multe legități ascunse, dacă se ascultă în mod repetat o melodie și i se privește mai îndeaproape construcția.”

Stilul narativ direct, precizia cu care stăpâneşte culoarea şi tuşa fac din Kati Rickenbach o desenatoare de excepţie care reuşeşte să creeze o lume plină de şarm, umor şi ironie. Împreună cu ANSAMBLUL PROPULS, sub conducerea dirijorului Alexandru Solonaru, artista elveţiană îndrăzneşte să păşească pe un teren nou: muzică contemporană ca inspiraţie pentru o oră de desen live.

Evenimentul este organizat de Goethe-Institut Bucuresti in colaborare cu Asociatia Propuls.