Miercuri, 24 octombrie, de la ora 18, la Muzeul de Arta (Palatul Baroc) din Timisoara debuteaza prima editie a Festivalului International de Literatura - “La Vest de Est / La Est de Vest”. Trei seri de lecturi publice, dezbateri si dialog cu publicul, la care vor participa atit nume importante ale scenei literare europene de astazi, cit si scriitori timisoreni de referinta.

Scriitori timisoreni la Festivalul International de Literatura Foto: Hotnews

Gindurile cu care scriitorii timisoreni asteapta prima editie a Festivalului:

Adriana Babeti: „Cum s-ar zice, mi-am vazut visul cu ochii. Sau, mai corect, ne-am vazut (unii dintre noi) visele devenite realitate. Un festival international de literatura la Timisoara, adica FILTM, e tot ce puteam spera mai frumos si mai bun acum vreo 15 ani. Atunci am incercat, aici, la Timisoara, sa asezam in dialog literaturile Europei Centrale si de Sud-Est printr-un sir de proiecte. Si chiar cind credeam ca stradaniile noastre au fost cam in zadar, chiar cind – pentru a cita oara?– ii dadeam dreptate lui Czeslaw Milosz, care spunea ca pe noi, cei din fostul bloc comunist, ne leaga neputinta de a ne duce la capat proiectele, deci tocmai atunci a aparut FILTM, ca un Phoenix minunat. Sa fie binevenit!”

Cornel Ungureanu: „Timisoara este unul dintre orasele care aspira la statutul de capitala culturala europeana, iar literatura, in cazul Timisoarei, este unul dintre punctele forte ale ofertei noastre culturale. Acesta este motivul pentru care astept cu interes prima editie a Festivalului International de Literatura!”

Mircea Mihaies: „«Festival» e un derivat al lui «festiv», adica «sarbatoresc». Va așteptam la cea mai importanta sarbatoare a toamnei literare din Timișoara! Aduceți cu voi pasiunea pentru cultura, noi o sa-i aducem pe cei capabili sa o stinga (pentru a o reaprinde imediat). Veniți la Festivalul de literatura!”

Viorel Marineasa: „Nu știu cum va fi ziua de joi, dar, oricum, e o imprejurare fericita ca se intilnesc patru prozatori care au facut gazetarie, deci oameni pentru care viața cea de toate zilele conteaza, mai mult decat atita, are o fascinație irepresibila.”

Tudor Cretu: „Sper ca festivalul sa nu treaca precum valul, doar sa se ridice in felul acestuia si sa lase niste urme ... de urmat. Scriitorii nu sint ceea ce cei mai multi oameni inteleg prin cuvintul acesta, niste fiinte retrase, izolate, claustrale. Ci, dimpotriva, societatea in ce are mai viu.”

Daniela Ratiu: „Festival International de Literatura la Timisoara. Primul si asteptat de multa vreme. Era si timpul! Lectura in Sala Baroc a Muzeului de Arta din Timisoara e o proza in sine. Daca mai adaugam numele scriitorilor pe care Oana Boca, Ioana Gruenwald si Robert Serban ii aduc la FILTM, nu poate decit sa ma onoreze invitatia de a citi alaturi de ei. FILTM are toate ingredientele sa devina un festival de anvergura pe harta culturala a Europei. Sala Baroc unde a cintat cindva Franz Liszt, a fost vizitata de imparatii Iosif al II-lea si Franz Iosef sau chiar de Regele Ferdinand I insotit de Regina Maria in 1923. Sala Baroc – locul perfect pentru FILTM.”

Robert Serban: „Abia astept sa ascult si sa vad aceste nume importante ale literaturii europene, sa aflu ce curiozitati au cititorii fata de ei si de scrisul lor, sa fim impreuna pentru trei zile si sa transformam Timisoara intr-o capitala... literara!”

Festivalul International de Literatura de la Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest (FILTM) are loc la Muzeul de Arta (Palatul Baroc). Echipa organizatorica a evenimentului ii reuneste pe fondatoarele agentiei Headsome Communication, Oana Boca si Ioana Gruenwald, si pe cunoscutul poet, editor si jurnalist timisorean Robert Serban.

Intrarea publicului este libera. Vor exista carti la vinzare, pentru iubitorii de literatura care vor dori sa ia autografe, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.