Mica Saptamana de muzica veche: 24 - 27 octombrie

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 24 octombrie 2012, 12:31 Actualitate | Cultură


​Mica Saptamana de muzica veche
Foto: Afis festival
Miercuri, 24 octombrie incep concertele din cadrul festivalului ''Mica saptamana de muzica veche'' in Bucuresti. Iubitorii acestui gen muzical au ocazia de a asculta pana in data de 27 octombrie, la  Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti concertele Grupului de muzica medievala si traditionala - Truverii,  Grupului de muzica traditionala irlandeza- Shannon Ceili Band, recitalul Duo Lăută Teorbă cu Olivia Iancu & Claudiu Lobonţ, recitalul de Lăută si Vihuelă cu Nicolae Szekely, precum si concertul Grupului de muzica medievala si traditionala - Bordo Sarkany.

Programul evenimentelor:

  • Miercuri 24 octombrie 2012, ora 19:45, Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti
Concert: Grupul de muzica medievala si traditionala Truverii
Truverii este un grup de muzică vocal instrumentală ce readuce în atenţia publicului melodicitatea şi bucuria muzicii evului mediu cât si prospeţimea si originalitatea ritmurilor tradiţionale din diferite zone ale Europei.
Spectacolele Truverilor sunt o călătorie muzicală, un “Peregrinatio” de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să se întâlnească cu ritmuri din Transilvania, cu cântece închinate Sfintei Marii din secolul XIII din culegerea  Cantigas di Santa Maria de Alfonso al X-lea sau Libre Verrmell de Montserrat, muzica trubadurilor care animau curţile medievale, dar si tavernele vremii, cu dansuri din Sudul Italiei sau din Estonia, poveşti de dragoste occitane, bretone și legende scandinave. Muzica lor transmite pofta de viaţă, umorul şi voia bună ce animau burgurile medievale şi serbările populare.
Ceea ce fac Truverii este o recuperare şi redescoperire a diversităţii culturale europene, muzica lor adresându-se tuturor oamenilor de la copil la bătrân indiferent de naţionalitate sau condiţii sociale.

De la înfiinţarea sa din 2002 (anul acesta împlinind 10 ani) grupul a susţinut constant concerte în cadrul festivalurilor medievale din ţară (Sighişoara, Suceava, Făgăraş, Mediaş, Râşnov, Braşov, Sibiu, Bucureşti), cât şi în Portugalia, Italia, Luxemburg, Franţa, Ungaria, Spania,Turcia.

Componenţa actuală a grupului:
Mihai Serghei Todor – regizor – initiator al Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara (1992), al Curtii Comediantilor (2000), al Companiei de arta STUDIO 24 (1988), al grupului Truverii (2002), lider, instrumente de suflat, percutii, voce, simphonia
Carmen Maruntelu – sociolog – initiator al grupului Truverii (2002), voce, percutii, simphonia
Andra Stanciu – muzician – membru Truverii (2011), chitara, bouzuki, saz voce, percutii,
Elena Stoica – studenta UM – membru Truverii (2011), vioara, rebec, percutii
Daniel Pop – pedagog, muzician – membru Truverii (2011), percutii, voce, instrumente de suflat, saz,

  • Joi 25 octombrie 2012, ora 19:45, Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti
Concert: Grupul de muzica traditionala irlandeza Shannon Ceili Band

Infiinţată în anul 2006 trupa Shannon Ceili Band este varianta tradiţional-acustică a grupului Blackbeers. Interpretează atât cântece tradiţionale irlandeze, scotiene si englezesti dar şi melodii instrumentale de dans (ritmuri de reel, jig,hornpipe, polka). Poveşti hazlii despre trubaduri, marinari, negustorese, cerşetori,amorezi şi alte personaje pot fi întalnite în cantece precum Irish Rover, Molly Malone, The Fields of Athenry, Whiskey In The Jar, Drunken Sailor  şi multe altele.
Componenţa trupei nu este una stabilă aşa cum de altfel se întâmplă în majortatea formaţiilor de muzica tradiţională, putând varia în funcţie de eveniment sau timpul disponibil al membrilor. Ideea trupei a fost iniţiată de Peter Moynahan din dorinţa de a cânta în continuare muzică tradiţională irlandeză, după mutarea sa in Bucureşti şi o dată cu trecerea trupei Blackbeers în Rock-Celtic. De-a lungul timpului au cântat în trupă alaturi de Peter Moynahan (lider, voce, chitara) artistii: Natalia Colotello (vioară), Mişu Stana (percutie), Andrei Szucs(bass, bodhran, voce), Pat O’Mahoney (fluiere, mandolă, bodhran, voce), Stike Molnar (flaut, fluiere, voce), Doina Stan (vioară), Alia Talos (voce, percutii), Paul Firan (bodhran) şi Tom Crowley (vioară), majoritatea ramanand colaboratori.
Deseori, dansul irlandez este o componenta a spectacolelor Shannon Band, această secţiune fiind iniţiată de Raluca Iarca iar în prezent condusă de Octavia Roman.
Trupa a susţinut numeroase concerte, atât în Bucureşti cât şi în diferite locaţii şi festivaluri in ţară.


  • Vineri 25 octombrie 2012, ora 19:30, Sala Pod a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti
Recital: Duo Lăută Teorbă cu Olivia Iancu &Claudiu Lobonţ

Duo-ul format din Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ a luat fiinţă în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile clasei de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
De atunci au susţinut în această formulă recitaluri în: Bucureşti (Ateneul Român – „Confluenţa artelor”, Palatul Şuţu – stagiunea „Iosif Sava”, Biblioteca Naţională – „Estivalul de Chitară” şi “Hibernalul de chitară”, Muzeul Naţional de Artă – „Noaptea Muzeelor”), Târgu Jiu – concert cu orchestra „Lyra Gorjului”, Deva – Festivalul „Toamna Muzicală Hunedoreană”, Sighişoara – „Festivalul Medieval”, Miercurea Ciuc – „Festivalul de Muzică Veche”.
Olivia Iancu a absolvit Liceul de Arta „Dinu Lipatti” din Pitesti, apoi Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala, specializarea Chitara Clasica (2007).
In 2009, a obtinut masteratul la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, specializarea Stilistica Interpretativa – Muzica de Camera.
Incepand cu anul scolar 2008 – 2009, este preparator universitar la Universitatea de Stat din Pitesti, catedra Pedagogie Muzicala.
Claudiu Lobonţ a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, specialitatea Chitara Clasica, in anul 2007. A studiat elemente de Teoria Muzicii si Compozitie cu prof. Petre Stefanescu.
In 2009, a obtinut masteratul la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, specializarea Muzica de Camera.
A sustint recitaluri in calitate de solist sau in duo cu Olivia Iancu in Bucuresti, Brasov, Iasi, Galati, Pitesti, Sighisoara, Budapesta.

Recital: Lăută si Vihuelă cu Nicolae Szekely

Nicolae Szekely este absolvent al Facultăţii de Metalurgie, Politehnica Bucureşti.
Din anii liceului, studiază chitara clasică, autodidact. În timpul studenţiei câştigă mai multe concursuri de chitara clasică. În 1987 -  locul I la Festivalul Naţional de Chitara Clasică, Sinaia. În acelaşi an, susţine un recital la Ateneul Român, Sala Studio. Stabilit în Hunedoara, organizează un festival de chitara clasică „Zilele chitarei clasice”, diferite recitaluri singur, dar şi împreună cu elevi cărora le descoperă frumuseţile chitarei.Devine, în anul 2001, membru al Uniunii Scriitorilor din România, scrisul fiind o a doua pasiune. Publică 5 cărţi, 4 de poezie şi una de eseu. După aproximativ 25 de ani de chitară, în anul 2007, renunţă la acest instrument, în favoarea vihuelei. Autodidact, studiază intens, dezvoltând o pasiune pentru muzica din renaştere. În 2009 achiziţionează şi o lăută, abordând diverşi autori şi manuscrise pentru ambele instrumente. Instrumentele sunt construite de lutierul Lorinczi Gyorgy, din Tg Mureş. Participă la numeroase festivaluri medievale alături de formaţia Huniadi Cantores (lăută, vihuela, percuţie), Cimpoierii de Transilvania (tobe) şi Steel Jazz Cafe (tobe). Susţine multe recitaluri pentru lăută şi vihuela, dorinţa lui fiind să promoveze aceste instrumente în România.

  • Sâmbata 27 octombrie 2012, ora 19:45, Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti
Concert: Grupul de muzica medievala si traditionala “Bordo Sarkany

Menestrelii “Bordo Sarkany” s-au format ca trupa in anul 2010. Trupa doreşte să reînvie in special cultura muzicală din secolele 11-16, să întreţină şi să mulţumească onoratul public indemnat sa chiuie, sa topaie si sa dantuiasca intr-o atmosfera deosebit de prietenoasa  si vesela. Canta atat muzică laică veche (piese maghiare, spaniole, germane, franceze, scotiene, irlandeze, macedoniene) cat şi muzică proprie cu nuanţe medievale si celtice. Repertoriul cuprinde melodii ale satelor, câteva cântece sacre, dar si piese traditionale irlandeze si scotiene, toate prezentate în costume adecvate vremurilor stravechi. Amintim cateva dintre titluri: I Vist Lo Lop, Ungaresca , Skudrinka, Palestina, World Tree, Ye Jacobites By Name, Ragle Tagle Gipsy etc. Sunt de remarcat atat costumele cat si instrumentele lor, aducand un plus de spectaculozitate si autentic.
Au sustinut deja peste zece concerte in Romania unde au fost primiti cu entuziasm de publicul de toate varstele si toate gusturile muzicale. Au cantat in Bistrita, Cluj- Napoca, Sebes, Oradea, Caransebes, Bucuresti, Galati, Sibiu fiind rasplatiti cu ropote de aplauze. Aparitii deosebite au avut in cadrul Taberei Medievale organizate in Bistrita (Heidenfeld) in august 2010, unde au cantat si deschiderea concertului trupei Haggard si in cadrul festivalului medieval “Cetati Transilvane” din Sibiu 2012, unde au cantat in deschiderea renumitei trupe Corvus Corax.
Componenta trupei este:
    Roland Dickmann (leader-ul trupei) : cimpoi medieval, schalmei, blockflöte, fluiere (irlandez si unguresc), percutii, voce
    András Bergics : cimpoi medieval,cimpoi unguresc, fluiere, vioara, voce
    Ernő Kiss : titera, tambur(darabana)
    Márió Gál : tobe medievale, alte percutii
    László Szalma : cobza, titera, clopotei, voce
    Németh Anna (guest musician) : cimpoi scotian, cimpoi unguresc, vioara

Evenimentul este organizat de Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET si Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

640 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by